KFOR: Ne spekulišemo o bilo kakvom scenariju na severu

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, saopštila je da je spremna da odgovori na sve bezbednosne izazove i dodala da „neće spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju“ za mogućnost ponovljenih napada na severu i da situaciju ocenjuju mirnom ali krhkom.

U odgovoru za koha.net iz kancelarije za odnose sa javnošću KFOR-a je rečeno da su bliskom kontaktu sa kosovskim institucijama i bezbednosnim organizacijama, kao i sa Euleksom, štabom Oružanih snaga Srbije, OEBS-om i UN.

“Nastavićemo sa našim naporima da sprečimo bilo kakvu eskalaciju i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov, prilagođavajući svoju poziciju prema potrebi i nastavljajući blisku saradnju sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (Euleks). KFOR nastavlja da deluje kao treći bezbednosni odgovorni, posle Kosovske policije i Euleksa”, kaže se u odgovoru KFOR-a.

Ponavljaju ono što je generalni sekretar NATO rekao u svojoj poslednjoj poseti Zapadnom Balkanu prošlog novembra, “stabilnost u regionu zavisi od toga da sve strane izaberu diplomatiju umesto nasilja”.

KFOR je dodao da snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija, rekavši da “strane moraju da se angažuju u dobroj veri”.

Iz KFOR-a situaciju na severu Kosova ocenjuju “kao mirnu, ali krhku”.

“Pomno pratimo svaki značajniji razvoj bezbednosti u regionu. KFOR ostaje fokusiran na sprovođenje svog mandata UN – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999 – da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u bilo kom trenutku i nepristrasno”, kaže se u odgovoru KFOR-a.

U međuvremenu, najviši zvaničnici Kosova su upozorili da se Srbija sprema da ponovo izvrši “terorističke” napade na Kosovu.

Izvor :
Beta