Kastrati: Do sada popisano više od pola miliona stanovnika

U procesu popisa stanovništva domaćinstava i objekata na Kosovu je do juče registrovano preko 530 hiljada građana i preko 36 odsto objekata, saopštio je direktor Agencije za statistiku Avni Kastrati.

“Nemamo većih izazova na terenu, jer ovako složen projekat može imati izazove, počev od aplikacije. Čak se i osoblje stabilizovalo ovih dana. Popisivači su do sada dostigli kvotu koju smo predvideli, imamo u proseku 7 anketa dnevno. Ima ih koji rade po dve ili tri, ali ima i onih koji prelaze prosek. Ako se nastavi takva dinamika popisa, onda ćemo uspeti da završimo popis kako smo planirali – odnosno do 17. maja“, rekao je Kastrati.

Kastrati je naveo da se popis odvija u svim delovima Kosova i da u njemu učestvuju sve zajednice.

‚‚I pripadnici srpske nacionalnosti su sada počeli da se registruju. Imali smo kašnjenje u nekim opštinama na severu, ali mi smo angažovali popisivače i oni su počeli da se popisuju i tamo. Ne u tako velikom broju kao što smo očekivali, ali su sada počeli da se registruju i tamo. Iako je bilo ranije poteškoća, mi očekujemo da će se u narednim nedeljama popis mnogo bolje odvijati“, naveo je on.

Zamenica ministarke spoljnih poslova, Ljiza Gaši saopštila je da je preko platforme eDiaspora, registrovano oko 50 000 građana.

‚‚Od prošle nedelje počeli smo sa promocijom ove aplikacije, da mogu da se informišu i oni koji žive van. Ne moraju da fizički budu na Kosovu da bi se registrovali. Za nas je važno da imamo te podatke kao statistički broj. Imamo dva načina, za one koji žive van Kosova: elektronski format i fizički format koji može popuniti neki član njihove porodice koji živi ovde“, navela je Gaši.

Direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati podsetio je da su predviđene novčane kazne od 30 do 2000 evra za one koji odbiju da učestvuju u ovom procesu.

Izvor :
Glas Amerike