Karate federacija Kosova: Španske vlasti nisu dozvolile da se takmičimo

Iz Karate federacije Kosova saopšteno je da njihovi takmičari neće učestvovati na Evropskom prvenstvu koje se održava u Španiji. Kao razlog odustajanja, naveli su da Vlada u Madridu ne dozvoljava da predstavnici Kosova nastupe uz upotrebu svojih simbola, javlja Koha.

Karate savez Španije (KFK) uputio je zvanični poziv za učešće u takmičenju svojim kolegama na Kosovu.

Međutim, u Karate federaciji Kosova su kazali da su nadležni organi Španije odbili da izdaju vize sportistima sa Kosova.

„Naši karatisti su putovali sa vizama izdatih od strane drugih zemalja. Takođe, imali su i pasoše drugih država. Ali nevolja je bilo i po dolasku u Španiju. Obavešteni smo da španske državne institucije ne dozvoljavaju organizatoru takmičenja da se u sportskih halama i ostalim pratećim objektima nalazi naša zastava i natpis Kosovo, kao i da nema interpretiranja naše himne“, navedeno je u saopštenju.

Čelnici KFK kontaktirali su zvaničnike Evropske karate federacije, ali su oni izrazili žaljenje zbog toga što nisu u mogućnosti da promene situaciju.

„Ogorčeni smo, ali i motivisani da učinimo sve za budućnost naših karatista, jer oni imaju potencijal da se popnu na evropski i svetski tron“, poručili su iz KFK.

Karatistima sa Kosova nije bio dozvoljen nastup ni na Evropskom prvenstvu za mlade koje je održano Kipru.

I u toj zemlji bilo je zabranjeno isticanje kosovskih simbola.

Izvor :
Koha, Radio Kontakt plus