Kancelarija za KiM: Večeras opljačkane još dve srpske kuće

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su noćas obijene još dve srpske kuće u selu Batuse i podsetili na sinoćnju pljačku kuće porodice Mitić u Lapljem Selu. Ovo saopštenje Kancelarije za KiM dolazi nakon učestalijih pljački srpskih kuća na Kosovu.

“Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi. Time je nastavljen niz pljački i obijanja srpskih domova koji je učestao poslednjih nedelja, a na ovaj način se Srbima, ne samo šalje poruka da nisu dobrodošli, već im se i direktno ugrožava egzistencija”, navodi se u saopštenju i dodaje:

“Na ulazu u selo Batuse iz pravca Lepine večeras obijena kuća Davora Delića i izvršena premetačina dok se porodica nalazila na veselju u centralnoj Srbiji. Reč je o porodici koja ima troje dece i ovaj nemili događaj uneo je nemir i strah, ne samo u kuću Delića, već i njihovih komšija i ostalih Srba koji žive u ovom selu. Na meti lopova večeras se našla i kuća porodice Saše Lazića, a lopove je na svu sreću omeo sin Stefan koji je naišao u trenutku dok su oni pokušali da razbijaju prozor i uđu u kuću. Oni su pobegli u pravcu obližnjeg albanskog sela Dobreva”.

Iz Kancelarije podsećaju da su prošlog vikenda opljačkane  dve srpske kuće – porodice Mirić iz Batusa i Nedeljković iz Preoca.

“Serija pljački zabrinula je i onespokojila Srbe, a činjenica da lopovi nisu pronađeni ni u jednom slučaju unosi dodatni nemir i revolt u narod. Zbog toga Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da se napadi na imovinu Srba shvate najozbiljnije, da se odgovorni procesuiraju i adekvatno kazne”, zaključuju iz Kancelarije za KiM

Izvor :
Medija centar Čaglavica