Kancelarija za KiM: Uhapšeni Arsić pripadnik KP, proglašen krivim pre suđenja

„Hapšenje Zlatka Arsića, oca troje dece iz sela Ajnovce u Кosovskoj Кamenici novi je vid pritiska i maltretiranja kojem su izloženi Srbi na Кosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra kojima Priština presuđuje u javnosti i pre završetka samog sudskog procesa“, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako se navodi, Кancelarija za Кosovo i Metohiju Arsiću je obezbedila besplatnu pravnu pomoć, a predsednica privremenog organa Кosovske Кamenice Tanja Aksić jutros je obišla porodicu uhapšenog i ponudila im svu pomoć i podršku.

„Arsić je pripadnik Кosovske policije i postavlja se logično pitanje kako je prošao sve neophodne provere i testove za rad u ovom organu, a sada je naprasno optužen za navodni ratni zločin?“, navodi se u saopštenju Kancelarije i dodaje:

„To otvara opravdanu sumnju da su motivi Arsićevog hapšenja posve drugačije prirode, a tome u prilog ide i sinoćnje saopštenje Dželjalja Svečlje koji je Arsića proglasio krivim i pre suđenja i odluke suda. To jasno govori da za Srbe na КiM nema ni prava ni pravde, da im se presude po političkom i etničkom ključu izriču u javnosti, čime im se krši pretpostavka nevinosti i uskraćuje pravo na pravično suđenje“, napominju.

Iz Kancelarije za KiM ističu da će o ovom slučaju obavestiti i međunarodne institucije koje deluju na Kosovu.

Podsetimo, Zlatko Arsić uhapšen je po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova. On se tereti da je izvršio krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“. 

Izvor :
Kim