Kancelarija za KiM: Reč „reciprocitet“ se ne pominje u sporazumu o registarskim tablicama

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je predstavnike institucija na Kosovu da pokažu tačku u sporazumu postignutom 30. septembra u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, u kojoj se pominje reč „reciprocitet“, kao i da pokažu tačku sporazuma u kojoj se navodi da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti šest meseci.

„Takvih odredbi jednostavno nema u Sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine, u kome jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati ’dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju’. To trajno rešenje, kako je takođe jasno propisano u tački 3. Sporazuma od 30. septembra 2021. godine, može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu ’nalaza’ do kojih dođe Radna grupa posredstvom EU. To jest, u Sporazumu od 30. septembra jasno piše: ’U roku od šest meseci od svog prvog sastanka, Radna grupa će formatu dijaloga na visokom nivou predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju’“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije naglašavaju da to, konkretno znači da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici institucija na Kosovu i izvrše pritisak na Beograd.

„Zbog toga pozivamo političare u Prištini da ne koriste ovu temu za pokušaj
generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije, jer za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu. Predstavnici Beograda i naši eksperti do sada su učestvovali na više sastanaka o registarskim oznakama u Briselu, tokom kojih su pokazali odgovornost i konstruktivnost u iznalaženju održivog rešenja na terenu“, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio da će se konačni dogovor o registarskim tablicama postići samo po principu reciprociteta.

Izvor: RTV KIM