Kancelarija za KiM: Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo za Vidovdan

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću su vlasti u Prištini zabranili ulazak na Kosovo za Vidovdan, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM je navela u saopštenju da su “vlasti u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da za najveći praznik Vidovdan bude sa svojim narodom na KiM”.

Kako se dodaje, već godinu i po dana Petkoviću je zbog “protivpravnih zabrana Prištine” onemogućeno da poseti Kosovo i da “sa Srbima proslavi najveće praznike i uruči im pomoć”.

Do ove zabrane dolazi uoči nove runde dijaloga u Briselu na visokom političkom nivou i nema sumnje da je Kurti i na ovaj način želeo da pokaže da ga nikakva normalizacija odnosa ne zanima i da je jedina njegova politika kršenje svih postignutih sporazuma”, ističe se.

Saopšteno je da je Petkovićeva poseta najavljena u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima o slobodi kretanja, a svrha je bila, kako se dodaje, isključivo verskog karaktera, uz posetu socijalno ugroženim porodicama.

“Kurti je posetu zabranio i time pogazio sve tekovine briselskih pregovora”, navedeno je.

Ponovo napominju da će “Beograd nastaviti da pomaže svoj narod na KiM”.

Beograd ne naseda na Kurtijevo treniranje mišića i provokacije, a on će u Briselu dobiti lekciju kakvu zaslužuje”, zaključuje u saopštenju Kancelarija za KiM.

Podsetimo, poslednji put je Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo za Vaskrs.

Izvor :
Kim