Kancelarija za KiM: Petković sa šeficom UNMIKA-a o položaju Srba

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Petar Petković, sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Misije UN na Кosovu i Metohiji (UNMIК), Кarolinom Zijade saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Govoreći o položaju srpskog naroda na Кosovu, Petković je ukazao da su ljudska i politička prava drastično unazađena što se, kako je naglasio, potvrdilo i nedavnom odlukom vlasti u Prištini da zabrane sprovođenje izbora Republike Srbije na terioriji KiM. Na taj način srpskom narodu je uskraćeno jedno od osnovnih građanskih i demokratskih prava, stoji u saopštenju.

„Odluka Aljbina Кurtija da smeni predsednicu Osnovnog suda u Кosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović i to samo zato što je prisustvovala sastanku Srba sa КiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, što je političko nasilje nezapamćenih razmera“ ocenio je Petković .

Takođe je naglasio da su od početka prošle godine zabeležena 163 incidenta usmerena prema Srbima i da se taj negativni trend svakodnevno nastavlja.

“Srbija iskreno zainteresovana za stabilizaciju prilika na KiM , Beograd je ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane, politička garnitura u Prištini skoro devet godina odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština“ istakao je Petković.

“Pored toga, Priština odbija i da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini…”, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto je na insistiranje Beograda i da, pri tome, Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Кosovu i Metohiji na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostaci Srba nestalih tokom sukoba, “dok je Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine”.

“Sve ovo zajedno vodi ka potpunom obesmišljavanju do sada postignutih pomaka u dijalogu Beograda i Prištine”, rekao je Petković.

“Iako Priština kontinuirano i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za suštinsku normalizaciju prilika na terenu, Beograd će ostati dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu, ali se pri tome nikada neće odreći legitimnog prava da brine o sigurnosti i interesima svojih građana na Кosovu i Metohiji”, zaključio je Petković.

Direktor Кancelarije za КiM zahvalio je šefici UNMIК-a „na doslednoj statusnoj neutralnosti Misije na čijem je čelu, istakavši da su Ujedninjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244“.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Кancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita.

Izvor: RTV KIM