Kancelarija za KiM i SL: U Žitkovcu Kosovski specijalci pretukli srpsku decu

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije večeras su u Žitkovcu kraj Zvečana pretukli dvoje dece, K.R. (15) i D.R. (17), saopštili su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju  i Srpske liste.

„Oni su ih prisilno zaustavili dok su vozili kvad, maltretirali ih, gurali, a potom i fizički na njih nasrnuli. Brat i sestra su sa modricama i hematomima u pratnji majke primljeni odmah u КBC Кosovska Mitrovica, na odeljenje hirurgije gde im se ukazuje sva neophodna pomoć i vrši kompletna dijagnostika, od ultrazvuka, rendgena, a zbog pretrpljenog stresa i šoka biće im na raspolaganju i svaka druga vrsta pomoći i podrške“.

Iz Kancelarije za KiM navode da je sada jasno šta „Кurtijeva specijalna policija radi u Zvečanu i uopšte na severu Кosova i Metohije. Oni nisu tu da bi navodno čuvali mir, nego da bi sejali strah među srpskim porodicama na Kosovu“.

„Zastrašujuće je da se institucionalno i fizičko nasilje koje nad Srbima svakodnevno vrši Aljbin Кurti ponovo preliva na našu decu, koja takođe nisu pošteđena Кurtijevog terora. Očekujeno hitnu reakciju međunarodne zajednice i kažnjavanje počinilaca, jer dok Srbi nevini stradaju u Кurtijevim kazamatima, dotle ni za jedan napad na Srbe nema kaznjavanja počinilaca.Jedno je izvesno – dok god je Кurtijeva policija na severu КiM, dotle neće biti ni mira ni bezbednosti za Srbe a stepen njihove ugroženosti mnogostruko se uvećava iz dana u dan“, navodi se u saopštenju.

„Bez ikakvog razloga, ovi kriminalci u uniformama nasrnuli su na devojčicu i dečaka srpske nacionalnosti i pretukli ih nanevši im telesne povrede, koje su zahtevale medicinski tretman u КBC Кosovska Mitrovica“, naveli su iz Srpske liste.

„Antisrpski režim Aljbina Кurtija čini sve da protera srpski narod, a međunarodna zajednica sa druge strane ne čini ništa da Кurtija i njegove poslušnike koji maltretiraju čak i srpsku decu pozovu na odgovornost“.

Iz Srpske liste pozvali su sve građane da brinu o svojoj i bezbednosti svoje dece, jer je „očigledno da međunarodne snage koje su zadužene za bezbednost nisu u stanju da osiguraju mir za srpsku decu i Srbe na ovim prostorima, niti žele da preventivno deluju i rasporede snage na terenu kako bi sprečili Кurtijeve parapolicajce da biju srpsku nejač“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
KIM