Kameron: Britanija igra veliku ulogu u Kforu

Britanski šef diplomatije Dejvid Kameron izrazio je, danas u Prištini, podršku Ujedinjenog Kraljevstva Kosovu.

Kameron je rekao da su sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gervalom razgovarao o bezbednosti, ekonomiji i zapošljavanju.

“Ovde smo da vas podržimo, da vas promovišemo, da vam pomognemo. Ponosni smo na činjenicu da Britanija igra veliku ulogu u Kforu. Imali smo, prošle godine, preko 600 britanskih vojnika ovde. Ponosni smo na obuku i podršku koju pružamo vašim oružanim snagama i na veliki uspeh koji su imali na obuci u Velikoj Britaniji. Dakle, razgovarali smo o bezbednosti, razgovarali smo o vašoj ekonomiji koja pokazuje dobar rast ove godine i želimo da učinimo više da vam pomognemo ekonomski, da vam pomognemo da obezbedite posao i sredstva za život za svoje građane. I razgovarali smo o vašoj borbi protiv korupcije i o tome šta radite da uspostavite vladavinu prava i izgradite dobro upravljanje ovde na Kosovu. Sve su to oblasti u kojima pomažemo. Želimo da nastavimo da pomažemo“, rekao je britanski ministar spoljih poslova.

On je istakao da je Velika Britanija veliki pobornik nezavisnosti i suvereniteta Kosova.

„Kosovo, takođe ima pravo da ga i drugi priznaju kao potpuno suverenu zemlju i člana porodice UN-a. Sinoć smo imali dobar sastanak sa vašim premijerom. Radujem se susretu sa vašom predsednicom“, rekao je britanski šef diplomatije Dejvid Kameron.

Zapad je uvek bio uspešan kada je imao jasan stav i kada je delovao odlučno, istakla je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dejvidom Kamerunom.

Gervala je zahvalila Kameronu na kontinuiranoj podršci koju Britanija daje Kosovu u različitim oblastima.

“Razgovarali smo o izvanrednom razvoju Kosova u raznim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava i demokratije. Zahvalila sam se na podršci koju je Britanija dala Kosovu pre i posle rata i na ulozi Britanije u zaustavljanju srpskog gencoda 90-ih godina. Zahvalia sam mu i na dodatnom slanju trupa posle napada Srbije na Kosovo 24. septembra”, dodala je Gervala.

Ministarka spoljnih poslova je rekla da vidi Britaniju kao veoma važnog saveznika u NATO-u, kome Kosovo namerava da se pridruži.

Izvor :
RT2