Kako do izgradnje poverenja i mira na Kosovu? 

Nova društvena inicijativa i Kosovski centar za bezbednosne studije održali su danas konferenciju pod nazivom „Razgovori zajednica o miru: Napori za pomirenje na Kosovu“, na kojoj su predstavljena dostignuća projekta “Promovisanje međuetničkog pomirenja i saradnje”, koji je realizovan u šest opština Kosovu – Gračanici, Kamenici, Lipljanu, Štrpcu, Vitini i Mitrovici, a koji je za cilj imao promociju međuetničke saradnje i pomirenja kroz različite vrste radionica, obuka, seminara i razgovara sa pripadnicima svih etničkih zajednica ovih šest opština.

“Saradnja između zajednica nije samo poželjna već je i ključna za očuvanje multietničkog karaktera Kosova. Kosovo ne može postojati ako se ne gradi na osnovu uzajamnog poštovanja i razumevanja, a etničke zajednice se ne osećaju zaštićenim i uključenim. Mi smo učinuli veliki korak napred kroz ovaj projekat ali naša obaveza nije gotova. Nastavićemo zajedno da radimo na održavanju ovog dijaloga i izgradnji mostova između zajednica”, rekla je izvšrna direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević.

“Projekat je dokazao da ako postoji volja za ulaganjem u pomirenje i mir to može da se uradi pod bilo kojim okolnostima. Međutim, okolnosti prošle godine su na Kosovo bile teške i činjenica je da su međuetnički odnosi imali neku “čudnu” dinamiku, koju mi kao društvo nismo želeli. Nadamo da će ova godina biti bolja i neka ova aktivnost bude početak za još veće angažovanje za izgradnju međuetničkih mostova”, rekao je Mentor Vrajoli, izvršni direktor Kosovskog bezbednosnog centra.

Konferenciji je prisustvovao i ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode. Rode je istakao da su inicijative kao ova potrebne i veoma značajne kad je izgradnja i proces pomirenja na Kosovu u pitanju.

“Svi ovi učesnici koji su bili ukuljučeni u ovaj projekat postali su ambasadori što se tiče saradnje. Donoseći različite ljude iz različitih zajednica daje veliki doprinos pomirenju. Ovde imamo etničku saradnju i međuetničku saradnju sa ciljem da svi pokušavamo da imamo multietničko i stabilno Kosovo”, rekao je Jern Rode.

Da je pomirenje moguće, ali i prekopotrebno smatra i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić, dodajući da je u tom proces najvažnije vreme.

Rašić veruje da bi  procesu pomirenja i izgradnji mira doprinelo i otvaranje „Kuće srpsko albanskog prijateljstva”. Prema njegovim rečima taj projekat je u početnoj fazi i počeće u opštini Gnjilane, a ideja je da se on pokrene u sedam regiona na Kosovu.

„Tako smo je nazvali, jer to je po modelu francusko nemačkog prijateljstva i ja sam jednom prilikom pre 10 godina bio u tom trening centru u Nemačkoj, a bio sam i pre nekih šest meseci, jer kad takve ozbiljne zemlje i dva ozbiljna naroda posle toliko zajedničkih nesuglasica mogu da nađu način da žive zajedno,  možemo i mi. I zbog toga će ta kuća prijateljstva nositi naziv „Kuća srpsko albanskog prijateljstva”, a suština je negde ista kao i rezultati ovog izveštaja današnjeg, a to da je u njoj studenti ili mladi koji će biti trenirani funkcionišu po principu zajedničkog druženja i rada”, rekao je Rašič.

Konferenciji je prisustvovao i zamenik kosovskog Ombudsmana dr Srđan Sentić.

“Kroz zajedničke napore na lokalnom nivou možemo izgraditi mostove između različitih zajednica razbijajući predrasude i jačajući poverenje. Ovaj proces ne samo da je koristan već i neophodan na Kosovu. Institucija Ombudsmana je posvećena podršci ovim procesima kroz načela nepristrasnosti, nezavisnosti, poverljivosti i profesionalnosti. Radimo na identifikaciji probelma i prikupljanju podataka o kršenjima ljudskih prava. Institucija Ombudsnama služio kao mehanizam za zaštitu, praćenje i promociju ljudskih prava i osnovnih sloboda”, rekao je Sentić.

Konferenciju pod nazivom „Razgovori zajednica o miru: Napori za pomirenje na Kosovu“ i deo projekta “Promovisanje međuetničke saradnje i pomirenja” organizovani su uz podršku Fonda Pakta za stabilnost Saveznog ministarstva inostranih poslova Nemačke. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica