Još jedan advokat iz SAD se priključio timu odbrane Hašima Tačija

Former Kosovo president Hashim Thaci sits in court as he appears on charges of war crimes before the Kosovo Tribunal in The Hague on April 3, 2023. Former Kosovo president Hashim Thaci goes on trial at a Hague war crimes tribunal on April 3, accused of a bloody campaign of murder and torture in the 1998-1999 independence war with Serbia. The one-time guerrilla hero, who denies the charges, allegedly targeted perceived enemies of the ethnic Albanian Kosovo Liberation Army (KLA), including Serbs and Roma, as the rebels sought to seize power.,Image: 766894623, License: Rights-managed, Restrictions: Netherlands OUT, Model Release: no, Credit line: Koen van Weel / AFP / Profimedia

Timu odbrane Hašima Tačija kojem se sudi u Hagu za ratne zločine tokom ratnih dešavanja na Kosovu, pridružio se američki advokat, Džo Rider, koji je ujedno bivši podsekretar Vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Sekretar Specijalizovanih veća Kosova, Fidelma Donlon, obavestio je pretresno veće ll o tome da je Džou Rideru (Joe Reeder) odobreno da se pridruži timu Hašima Tačija.

Branilac bivšeg kosovskog predsednika, Gregori Kiho, zapravo je 6. aprila obavestio šefa Kancelarije za odbranu da bi želeo da mu Rider asistira.

„Advokat je dostavio svu relevantnu dokumentaciju u skladu sa članom 18 Direktive o braniocima“, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.

Naglašava se da je Rider primljen na listu branilaca, te da je sekretar suda 12. aprila odobrio da on bude deo pravnog tima Hašima Tačija.

Tim odbrane optuženog u Hagu predvode advokati Gregori Kohe i Luka Mišetić.

Pojedini prištinski mediji koji su izvestili o novom imenovanju, navode da je Tačijeva odbrana sada pojačana „moćnom figurom“.

Rider je američki advokat koji je bio podsekretar Vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Prema podacima objavljenim na sajtu multinacionalne advokatske kancelarije Greenberg Traurig karijera Ridera obuhvata rad koji se odnosi na zemlje, međunarodne korporacije, sadašnje i bivše šefove država, glumce i zabavljače nagrađivane Oskarom i Gremijerm, članove Kongresa i advokatske firme.

Takođe se navodi da je Rider vodio međunarodne inicijative vojske SAD, sa naglaskom na NATO, Panamu i Latinsku Ameriku.

„Bio je tri godine predsednik Upravnog odbora Komisije za Panamski kanal gde je nadgledao ogroman infrastrukturni program vredan više milijardi dolara. Džo je takođe nadgledao vojnu podršku lokalnim, državnim i saveznim agencijama u vezi sa civilnim sprovođenjem zakona, civilnim neredima, pomoći u katastrofama i planiranjem u vanrednim situacijama kao podsekretar vojske“, stoji u biografiji ovog advokata.

Izvor :
Kossev