Još dve novinarke iz Ukrajine stigle na Kosovo

Asocijacija novinara Kosova saopštila je da su u okviru programa „Novinari u boravku na Kosovu“, danas na Kosovo stigle još dve ukrajinske novinarke.

Liudmilu Troicku i Olenu Solodovnikovu su na aerodromu dočekali predsednik Asocijacije novinara Kosova Džemajlj Redža, pravna službenica Evropskog centra za slobodu štampe i medija Fljutura Kusari, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i policije.
Troicka i Solodovnikova na Kosovu će boraviti u okviru programa „Novinari u boravku na Kosovu“, pokrenutog nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Program „Novinari u boravku na Kosovu“ pokrenuli su Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Evropska federacija novinara (EFJ), finansiran je i podržan od strane kancelarije premijera Kosova i ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova, a sprovodi ga Udruženje novinara Kosova uz podršku dva novinarska sindikata u Ukrajini.

Podsetimo, Vlada Kosova je za smeštaj i ostale troškove za 20 novinara iz Ukrajine izdvojila 150.000 evra. Selekciju novinara koji mogu da dođu na Kosovo vrši Evropska federacija novinara i Evropski centar za slobodu štampe i medija, u saradnji sa Vladom Kosova.

Kako je ranije saopšteno iz Asocijacije novinara Kosovo program „Novinari u boravku na Kosovu“ obuhvata obezbeđenu mesečnu platu, smeštaj, uslove za rad, kurseve jezika i integraciju, kao i psiho-socijalnu pomoć u slučaju potrebe.

Trenutno na Kosovu boravi 11 ukrajinskih novinara.

Prva novinarka iz Ukrajine Ljudmila Makej na Kosovo je stigla sredinom aprila.

Izvor :
Medija centar Čaglavica