Još dva srpska policajca sa severa dala otkaze u službi

Još dva Srbina napustila su kosovsku policiju na severu Kosova, prenosi RTS. Prethodno su sedmorica takođe odlučila da napuste službu.

Kako su obrazložili, ostavke su podneli zbog izjave premijera Aljbina Kurtija da je „Kosovska policija naslednica takozvane Oslobodilačke vojske Kosova“.

Do sada je devetoro pripadnika Kosovske policije koji dolaze iz srpske zajednice napustilo službu i to samo u poslednjih nekoliko dana.

Pojedini prištinski mediji navode da će ostavki biti i narednih dana.

Podsetimo, krajem prošlog meseca u Kosovskoj policiji je angažovano 46 policajaca iz srpske zajednice, od 74 koliko ih je primljeno iz manjinskih zajendica.

Međutim, spekuliše se da ostavke dolaze usled pritiska na srpske policajce, a predstavnici međunarodne zajednice, najpre iz Euleksa a potom i stranih ambasada izražavaju zabrinutost zbog napuštanja policije od strane Srba.

Na ostavke su reagovali i predsednica Kosova Vjosa Osmani navodeći da pretnje dolaze iz Srbije. Juče je reagovao i ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić koji je pružio podršku policajcima, istakavši da i sam zna koliko pritisci mogu biti brutalni.

Izvor :
Kim, RTS