Javni pozivi u opštini Orahovac samo na albanskom jeziku

Početkom februara ove godine Opština Orahovac je objavila dva veoma važna poziva građanima koja se odnose na učešće i podršku. Ti tekstovi su samo na albanskom jeziku, a na pitanje zašto nema njihovog prevoda, Radio Goraždevac je ostao bez odgovora iz ove lokalne samouprave.

Opština Orahovac je 03.2.2023. godine na svom sajtu objavila nacrt uredbe za regulisanje otpada samo na albanskom jeziku.

Na zvaničnoj veb stranici Opštine Orahovac nema prevoda nacrta uredbe na srpski jezik, ali ni odgovora na pitanje novinara Radio Goraždevca u vezi te obaveze institucija, pa ostaje nejasno na koji način će Opština Orahovac uključiti stanovnike srpske zajednice u raspravu o ovako važnoj temi.

Koliko je tema regulisanja komunalnog otpada važna govori činjenica da je velika količina smeća uočljiva i na samom ulazu u Veliku Hoču.

Predstavnik Velike Hoče Miroslav Lukić kaže da su imali sastanak sa direktorom komunalnog preduzeća i da čekaju veliki kontejner koji će biti postavljen na ulazu u selo.

“Stanovništvo plaća smeće, samo je potrebno neko mesto gde bi se veće smeće odlagalo. Dogovorili smo se za taj kontejner, ali on još nije stigao. Nadamo da će to u skorije vreme da se reši. Inače nam se pravi po neka mala deponija sa strane Hoče gde ima prostora za odlaganje. Mi ne želimo da nam se to dešava i najbolje bi bilo da se sve baca u taj kontejner”, rekao je Lukić za Radio Goraždevac.

Formulari za grantove bez prevoda na srpski

Istog dana, Opština Orahovac je raspisala i javni poziv za dodelu grantova/subvencija za omladinu, kulturu i sport. Na sajtu Opštine postoji prevod teksta poziva na srpski jezik, ali se dokumenti mogu preuzeti samo na albanskom, iako je njihov naziv napisan na srpskom jeziku.

Tako su prekršeni svi zakoni i propisi o dvojezičnosti.

Ekipa Radio Goraždevca uputila je mejl na albanskom i srpskom jeziku Opštini Orahovac sa pitanjem da li imaju verziju ovog poziva na javne konsultacije na srpskom jeziku, ali ni nakon 11 dana nismo dobili odgovor.

Izvor :
Radio Goraždevac