Janjić: Stvaranje političke klime za uspostavljanje bezbednosti

Novi plan za Kosovo, koji je predstavila Evropska unija, a koji je nedavno ponovo u Briselu bio predmet razgovora i neslaganja između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tema je pete epizode podkasta „Ekvitas“ (Aequitas) u kojoj je gostovao direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. „Ovo služi da se obnovi kakav-takav politički dijalog, ali se ne očekuje tu pun uspeh i da se strane slože, već da se stvori povoljna politička klima za uspostavljanje bezbednosti, pre svega na severu Kosova“, rekao je on.

Prema Janjićevom mišljenju, kada je reč o novom planu za Kosovo, u pitanju je promena metodologije. Pregovori između dve strane ostaju i dalje u formatu dijaloga pod fascilitatorskom ulogom Evropske unije, ali ovoga puta uz aktivnije učešće predstavnika Kvinte.

Janjić je istakao da je to „dobra vest“ jer je ovoga puta dijalog fokusiran „na ono gde je najjači, odnosno na bezbednosni paket“.

„Demilitarizacija, deeskalacija, i ona je ključna. Ali ovaj dokument koji je donet i ostavljen, za mene je on u ovom momentu ključan. Ovako bih preveo njegov naziv: ’Principi i mapa puta u izvršavanju neizvršenih obaveza‘. Već dogovorenih. Tu nema puno novih stvari, ali ima nekih koje uopšte nisu bile definisane“, kaže on.

„Dvovalutna igra“

Direktor Foruma za etničke odnose je dodao da se po prvi put postavlja pitanje platnog prometa.

„Mi nemamo zvanični platni promet između Kosova i Srbije i zato imamo ovu dvovalutnu igru, koja je vrlo opasna za ekonomsku bezbednost, finansijsku, i jednog i drugog entiteta, da sad ne idemo na države, da ne ulazimo u statusno pitanje, i veliki prostor za organizovani kriminal i crnu ekonomiju“, naveo je Janjić.

Na pitanje novinara da li neko treba da preuzme odgovornost zašto je stari plan za Kosovo propao, on je istakao da će se tek razgovarati o Zajednici srpskih opština, o posebnim sporazumima o kulturnom nasleđu i položaju Srpske pravoslavne crkve.

U petoj epizodi podkasta „Equitas“ bilo je reči i o suđenju Milanu Radoičiću zbog dešavanja u Banjskoj 24. septembra, o tome da li je međunarodna zajednica mogla da predvidi ta dešavanja, trenutnoj situaciji na severu Kosova, ali i drugim temama.

Izvor :
Kim