Jablanović: Odluka PKS da povuče kandidaturu bila mudra

Kosova, i svuda, i južno od reke Ibar. Sve vreme je bila priča, vrtela se ta jedna ista matrica kako se radi na uspostavljanju potpunog jedinstva među Srbima. U stvari je napravljeno totalno razjedinjavanje i totalni sukob, zavađeni su Srbi između sebe“, rekao je Jablanović.

Jablanović: Odluka PKS da povuče kandidaturu bila mudra

U takvim okolnostima, Partija kosovskih Srba odlučila je da povuče svoju kanidaturu, iako ju je ranije potvrdila, kada joj je iz Centralne izborne komisije u Prištini saopšteno da će izbori biti organizovani u starom formatu.

Takvu odluku njen lider i danas smatra mudrom.

„Mudra je zato što se taj dan izborni proces nije organizovao onako kako to treba da bude, da se organizuje na mestima gde treba da se glasa. Kontejneri su postavljeni van naselja, gde nema ni toaleta, gde nema ni telefonskog signala. Kontejneri za glasanje su postavljeni u krugu policijskih stanica, jednostavno. Na primer, jedan Leposavić sa dvadeset pet biračkih mesta i osamnaest biračkih centara je sveden na dva centra i pet mesta“, kaže Jablanović.

„Nešto se značajno promenilo“

Na odluku o povlačenju kandidature pritisaka nije bilo, tvrdi Jablanović, što ne može da kaže za neke prethodne izborne cikluse kada je bilo jasnih i očiglednih pretnji. Ovog puta to nije bio slučaj.

„Mislim da se u ovoj meri nešto značajno promenilo i kod nas, a i kod ljudi koji se politikom bave na mnogo većem nivou i koji vladaju iz Beograda, i mislim da jednostavno je došlo do nekog razumevanja da ne može dalje da se ide kao što se išlo ranije“, rekao je Jablanović.

Na pitanje novinara s kim je je postignuto to razmevanje, Jablanović zagonetno odgovara:

„To će da pokaže vreme, ali ono što će da se pokaža kroz to, to je da smo mi naučili jednu tešku lekciju unazad ovih šest godina, da svaki put kada smo izlazili na izbore naš politički protivnik je uvek bila Srpska lista. Mi nijednom nismo išli na izbore da bi pobedili Srbiju ili Beograd ili Vladu Srbije ili Aleksandra Vučića, mi smo uvek izlazili da bi pobedili Srpsku listu. Ali Srpska lista se uvek vešto skrivala iza Srbije, iza nekog lažnog srpskog jedinstva. Ovog puta ja mislim da vrlo verovatno je Srpskoj listi oduzet jedan adut za ubuduće da će moći da se skriva iza Beograda i mislim da odluka da ne izađemo na izbore je jako mudra, jako pametna i nije posledica nikakvih pretnji, pritisaka i ucena već jednog našeg pragmatičnog stava da se neke stvari na terenu mogu promeniti, da se moraju promeniti, ali da to može da se uradi na mnogo pametnij, mudriji način sa mnogo manje štete po narod na severu Kosova nego da smo izašli na izbore i osvojimo vlast sa 400, 500 ili 600 glasova, što bi u krajnjoj liniji ponizilo nas kao ljude“, rekao je Aleksandar Jablanović gostujući u emisiji Slobodno srpski.

Izvor :
Slobodno srpski