Izvršena „inauguracija“ znaka „UČK“ postavljenog na Crnuši

Izvršena je „inauguracija“ znaka „UČK“ koji je nedavno postavljen na uzvišenju Crnuša u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Ceremonija otvaranja održana je u danu kada Albanci sa Kosova obeležavaju „Dan boraca OVK“.

Ovom događaju prisustvovali su gradonačelnik Južne Mitrovice, Bedri Hamza, drugi opštinski zvaničnici, predstavnici bivših boraca OVK i članovi porodica poginulih, predstavnici KBS-a, Kosovske policije.

Hamza je poručio da je zahvalan svima koji su, kako je kazao, „doprineli slobodi Kosova“, navodeći da postavljanje znaka predstavlja „značajan projekat“.

„Oslobodilačka vojska Kosova ostaje najvažniji politički i vojni projekat za slobodu i nezavisnost Kosova“, dodao je Hamza.

Iz opštine Južna Mitrovica navode da je ceremonija organizovana u znak sećanja na bivše borce OVK i, kako su naveli, „njihovo zalaganje i doprinos za slobodu i nezavisnost naroda Kosova“.

„Obelisk sa slovima OVK služiće kao trajni simbol sećanja na borbu i napore za slobodu i pravdu“, poručuju iz ove opštine.

Znak „UČK“ postavljen je na uzvišenju Crnuša iznad Kosovske Mitrovice i to nedavno, kako se pretpostavlja. Građani severnog dela grada su ova tri crvena slova primetili pre skoro dve nedelje.

Brdo na kom su postavljena pripada opštini Južna Mitrovica gde većinski žive Albanci, ali je on jasno vidljiv i iz severnog dela grada.

Inače, ideja da se ovaj znak postavi na brdu iznad Kosovske Mitrovice planirana je još od aprila meseca ove godine i to upravo od strane opštinskih vlasti Južne Mitrovice.

Kako je i tada najavljeno, plan je bio da se slova „UČK“ postave na metalnim nosačima i da budu osvetljena, što je i učinjeno

Direktor katastra u Južnoj Mitrovici, Artan Beriša (Berisha), u aprilu je kazao da je određen teren za „tri zlatna slova OVK“ kojima će se „odati počast svetom ratu oslobodilačke vojske“.

Na Crnuši je opština Južna Mitrovica još pre dve godine najavila dodelu 191 hektara zemlje za izgradnju baze Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

Inače, na njoj se nalazi poligon za vežbu, a upravo je početkom ove godine KBS imao vežbu sa bojevim gađanjem na ovom brdu.

Izvor :
Kossev