Izricanje presude Ivanu Todosijeviću

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, koga prištinske vlasti terete za „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“, će danas pred Osnovnim sudom u Prištini biti izrečena presuda.

Presuda će biti izrečena u 13.15 časova, potvrdio je za RTV Kim advokat optuženog Nebojša Vlajić

Srpski funkcioner sa severa Kosova je prvostepeno osuđen 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja, rekavši da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je 24.08.2021 prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku.

Odbrana Ivana Todosijevića podnela je 18.09.2021 Vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti, a protiv odluke kojom je on osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao u vezi sa događajima u Račku.

Vrhovni sud u Prištini vratio je 28.12.2021 na ponovno suđenje njegov slučaj.

Podsetimo, Ivan Todosijević je bio ministar u Vladi Kosova od 2017. do 2019. godine i poslanik u Skupštini Kosova od 2019. do 2021.

Izvor :
RTV KIM