Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića „PREKO PEPELA“

Dom kulture „Gračanica“  i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „PREKO PEPELA“. Otvaranje izložbe je u ponedeljak 25. oktobra 2021. u 19 časova u Galeriji Doma kulture Gračanica .

Šezdeset pet slika i šest skulptura čine široki stvaralački krug interesovanja ovog autora sa prevashodno kosovskim motivima  nastajala je trideset godina. Istorijsko – umetnički kontekst: hramovi, freskoslikarstvo, epska i teološka duhovnost deo su okvira svetosavsko-nemanjićke i njegoševske tradicije.

„Pepeo“ je materijal pogroma, a kosovskom pogromu, stvarnom i imaginarnom, autor posvećuje dominantan niz motiva – vatre i njenih pojavnih oblika. Kao da se slike vraćaju u svoj zavičaj, gde je njihova drama boja analogna drami postojanja.

„Kosovski ciklus je preformulacija Dragovićevog doživljaja aktuelnih dešavanja sintetizovanih simbolima  i znacima kosovskog zaveta, mita i istorijskog blaga. Vizuelni prostor slike ispunjen epskom ekspresijom bavi se obuhvatnijim istraživanjem odnosa između dobra i zla“,  navodi u predgovoru kataloga Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti.

Izložba se realizuje u okviru proslave jubileja sedam vekova postojanja manastira Gračanica i sedamsto godina od upokojenja Svetog kralja Milutina.

Pokrovitelj izložbe je Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i opština Gračanica.

O autoru:

Predrag Dragović (1953) završio je Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, u Beogradu. Član ULUSa je postao 1980. godine. Iste odine je stekao staus slobodnog umetnika. U toku rada je stvorio tematske celine slika, crteža i grafika: aktova, portreta, pejzaža, kompozicija iz Starog Zaveta i Novog Zaveta. Njegovo stvaralaštvo se može svrstati i u velike cikluse, serije slika, kojima se povremeno ponovo vraća: Sveci i Sebri, Sveti Sava, Vrhovi (planinski pejzaži), Kostići Likovno čitanje Gorskog vijenca, portreti srpskih pesnika… U grafičkim tehnikama duboke štampe, litografije i serigrafije realizovao je pesme grafike sa Matijom Bećkovićem, Rajkom Petrovim Nogom i Draganom Lakićevićem.

Izvor :
Medija centar Čaglavica