Izložba slika Gorana Mihajlovića u ponedeljak u Gračanici

U Domu kulture u Gračanici će u ponedeljak 28. februara 2022. u 19 časova godine biti otvorena samostalna izložba slika i crteža Gorana Mihajlovića pod nazivom „Pejzaži beznađa“.

Goran Mihajlović je rođen u Gnjilanu 1979. godine. Diplomirao je 2008. godine na Niškom univerzitetu, smer dizajn i projektovanje tekstila. Postdiplomske studije iz oblasti slikarstva završio je 2015. godine na ALU u Beogradu u klasi profesora Saše Filipovića i stekao zvanje master – likovni umetnik. Samostalno izlagao osam puta. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi i kolonija.

U Smederevskoj Palanci je 2016. osvojio Prvo mesto na Drugom međunarodnom bijenalu u umetničkom crtežu. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u svom rodnom kraju.


„ On je umetnik oslobođene individualnosti čiji prostor slike predstavlja vizuelizaciju odnosa čoveka i prirode, dva sveta jednog univerzuma. Uzdizanje pejzaža u oblast simboličkog postiže uklanjanjem demarkacionih stega u potezu. Bogatstvo imaginacije i sloboda promišljanja tvore moćne asocijativne kompozicije, prizore iz okruženja, posebno apstrahovane pejzaže Šar planine, koja je čini se glavna motivsko-značenjska ravan ovog ciklusa. Izrazita Mihajlovićeva individualnost pulsira svojim ritmom, to nije poetika zavičajne nostalgije i romantičarskih krajolika. Sa druge strane nije ni kakofonija užasa, već poetika lične ispovesti, duha u stalnom traganju nesnađenog u prostoru i vremenu zlom, što nas okružuje i sputava“ piše o poetici Mihajlovića, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije

Izvor :
Medija centar Čaglavica