Izložba, koncert i predstava u „Akvarijusu“

U galeriji Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 25. maja 2022. godine u 20.00 časova biće otvorena izložba „Art terapija“. Nakon otvaranja izložbe, oko 21 sat nastupiće muzička grupa Burns iz Кraljeva. Predstava „Spisateljica“ će na istom mestu biti premijerno izvedena u četvrtak, 26. maja od 21.00.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Izložbu „Art terapija“ čine digitalni portreti pesnikinja i pesnika koji su učetvovali na ovogodišnjem, drugom po redu Festivalu književnosti ZaNa II. Autori radova su polaznici radionice „Grafički dizajn“, koja je tokom trajanja festivala (od januara do maja 2022.) organizovana u „Akvarijusu“. U pitanju su studenti mitrovačkog Fakulteta umetnosti: Stefan Boškoćević, Violeta Ćuković, Julija Stanković, Anđela Ranković, Anđela Tomić, Marija Cvetković, Divna Vasiljević, Svetlana Milutinović, Tanja Jovanović, Nikola Josimović i Semra Mecinović.

Izloženi digitalni portreti su, kao ilustracije, ujedno i sastavni deo knjige poezije ZaNa II koja će u Prištini biti promovisana 27. maja, a u Tirani (Albanija) 28. maja 2022. godine. Za dizajn knjige i obradu ilustracija bili su zaduženi Miljana Dunđerin, kao i predavači radionice „Grafički dizajn“: Haris Ličina, Stefan Stevanović Pepi, Aleksandar Кasalović i Đorđe Baščarević.

Grupu Burns iz Кraljeva čine Njegoš Makojević, Aleksandra Pavlović i Magdalena Armuš.

Predstava „Spisateljica“ će biti premijerno izvedena u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak 26. maja 2022. godine u 21.00.

U predstavi igraju mladi beogradski glumci Gala Šalipur, Vladimir Čubrilo, Tara Tomašić i Stevan Božanović. Dramski predložak, izbor muzike i režiju potpisuje Stefan Milikić, dok je za kostime bio zadužen Stevan Božanović.

Predstava je realizovana u okviru Festivala književnosti ZaNa II koji organizauje mitrovačka Fondacija „Demetra“ u saradnji sa PКC „Akvarijus“, a podržava UNMIК. Ulaz je slbodan.

„Spisateljica“ je koreodrama nastala po motivima žena stvaralaca i govori o ženi koja počinje da piše svoj roman. Stvaranje umetničkog dela vodi je na putovanje do sebe, potom kroz njeno delo i likove, stvarajući mrežu isprepletenu emocijama, događajima i situacijama koje je sama proživela, i izvodi je na put oživljavanja njenih likova bez nje. Ona im udahnjuje živote i pokušava da ih vodi, ali junaci kada ožive sami stvaraju svoj put i razvoj.

Glavna junakinja je burne prirode i haotičnog života. Stvarajući svoje likove ona oživljava njoj značajne figure, daje im njoj poznate epitete i karaktere; poput oca, ljubavnika, majke, sestre, ali oni se opiru tome i žive na svoj način. U drami koja govori o stvaranju dela, upoznajemo stvaranje života i onoga što on nosi sa sobom.

Više o programima u PКC „Akvarijus“ možete pročitati OVDE.

Izvor :
RTV KIM