Ivana Dimić i Nenad Todorović u novom izdanju emisije Dogovor

Autorka romana „Iz mrtvog ugla“ i dobitnica NIN-ove nagrade za književnost Ivana Dimić gošća je novog izdanja emisije „Dogovor!?“ Radija Kim zajedno sa rediteljem i umetničkim direktorom Narodnog pozorišta u Prištini Nenadom Todorovićem. Osim o novoj knjzi Dimićeva i Todorović govore i o drugim temama: radu u pozorištu, odnosu većinskog albanskog stanovništva prema Srbima na Kosovu, Slobodnu Miloševiću, te ljubavi i smrti. 

Dimićeva je nedavno promovisala svoj novi roman „Iz mrtvog ugla“ u Domu kulture u Gračanici. U emisiji „Dogovor!?“ govori ne samo o svom novom književnom delu, već i o popularnosti prethodnog romana „Arzamas“ za koji je 2016. godine nagrađena najznačajnijom književnom nagradom u Srbiji koju dodeljuje redakcija nedeljnika NIN.

Dimićeva ima poseban odnos prema Gračanici i ljudima ovde. Na pitanje o zašto svaki pisac u svojim romanima piše o ljubavi i srmti, ona odgovara:

„Svako od nas pita se o smrti. Neko time što neće uopšte da govori o tome i da će da beži od te teme. Mislim, užasnut pred njom. Neko će da kasni na svaki sastanak, to je takođe ekstenzija vremena. U osnovi tog kašnjenja va je uvek iza ćoška strah od smrti. To neka nam kažu psiholozi. Dakle, svi se odnosimo prema smrti na ovaj ili onaj način, u ovom ili onom trenutku ili stalno. Ali, drvimo to, to nas zanima, nas ljude. I ljubav. I svi hoćemo isto, vrlo jednostavno, da te neko voli i da ti tog nekog voliš. E sad, što mi ljudi ne umemo to da radimo, a svi kažemo: „Ja te volim, ja te volim“, a ko zna šta ko podrazumeva pod tim, to je druga stvar. To je izvor nesreće onda u našim životima. Ali, ljubav nas sve zanima i samo da budemo voljeni i da možemo da naučimo da volimo“.

Reditelj i umetnički direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici govori u emisiji i o pisanju svog prištinskog kolege Jetona Neziraja o njegovoj predstavi „Lift: Slobodan šou“ i odnosu većinski albanskog stanovništva prema Srbima koji žive na Kosovu.

„To je pozorišni čin. Ona (predstava) je uvek zaverenički čin između 200, 300, 400 maksimum gledalaca i glumaca koji igraju na sceni. I onaj poslednji zid u kome sedi poslednji red, to je mesto naše male, intimne, zavereničke igre. Svetski mediji su se bavili time na jedan estradni način i da se revolarizuje ili uceni ili razmahne priča ponovo o Miloševiću na Balkanu i ostale budalaštine, kao da je Milošević juče u „Grandu“ pio kafu u Prištini pa pričamo o tome. Pa, Milošević je agenda, to je albanska agenda na osnovu koje oni prave državu. Oni prave državu na osnovu „žrtveništva“ i to je dosadno. To je meni u Prištini, kao Prištevcu koji sam proveo detinjstvo, mladost i srednje godine svoje mladosti, dosadno.To vam je kao ona priča o trovanju ili kada vam 150.000 Albanaca u centru Prištine drži sveće, a znamo da je 98% muslimanskog stanovništva.Drže katoličke sveće. Dakle, to je agenda, to je dosadno, to je politika i to je priča o tome – mi smo žrtve, a vi ste psi. Živimo u društvu u kome nas ima 0,2 posto na Kosovum a nu sni u dalje, kao, utemeljivači genocida u gradovima u kojima ne živi nijedna baba više“, kaže Todorović.

Emisija „Dogovor!?“ biće emitovana večeras od 20.00 sati na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici RTV Kim, kao i na televizijama Herc, Mir i Puls. Sutra je možete pogledati i na našem i sajtovima Radija Kontakt plus, Radija Goraždevac, Radija Mitrovica sever i portalu KoSSev.

Izvor :
Kim