Ivan Todosijević oslobođen svih optužbi

Predsednik privremenog organa opštine Zvečan, odnosno bivši ministar u kosovskoj vladi, Ivan Todosijević, odlukom Vrhovnog suda u Prištini oslobođen je svih optužbi koje su mu se stavljale na teret, potvrdio je za KoSSev, njegov pravni zastupnik Nebojša Vlajić.

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je Ivana Todosijevića, u oktobru prošle godine, na godinu dana zatvora zbog, kako su naveli, podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Isto je potom potvrdio i Apelacioni sud, a 28. marta mu je stigao javni poziv da se 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje kazne. Potom je, Osnovni sud u Prištini odlučio je da tu meru odloži na dva meseca.

Tada je njegov advokat, Nebojša Vlajić podneo zahtev za zaštitu zakonitosti, koju je sada Vrhovni sud i prihvatio.

„Uvažili su zahtev za zaštitu zakonitosti koji sam ja podneo pre dva meseca oslobodili ga u potpunosti“, naveo je advokat.

Vlajić je vrlo zadovoljan ovom odlukom suda, jer je tako potvrđeno ono što je on tvrdio od samog početka ovog postupka.

„Da se tu radi o pravu na drugačija mišljenja, na slobodu mišljenja i izražavanja, te da naša mišljenja o istorijskim događajima ne podležu proveri da li su istinita ili nisu. Mi imamo pravo da, o događajima iz prošlosti mislimo šta god želimo, bez obzira na to da li se to sviđa većini ili manjini ili bilo kome“.

Vlajić i danas naglašava da njegov klijent nije „zagovarao nasilje, kao ni mržnju i ništa tome slično“.

„To je Vrhovni sud shvatio i priznao“, istakao je advokat.

Podsetimo, ceo postupak protiv ovog lokalnog zvaničnika pokrenut je dok je on bio na položaju u Ministarstvu za lokalnu samoupravu Vlade Kosova.

Kosovske vlasti teretile su ga je podstrekivao i javno širio mržnju, razdor i netrpeljivost između naroda, entičkih i rasnih grupa, nakon što je tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.

Prvostepeno je zbog ove izjave, 2019. godine u Prištini osuđen na dve godine zatvora.

Izvor :
Kossev