Ismailji: Na Kosovu nije zabranjeno posedovanje dinara, ali plaćanje samo u evrima

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji rekao je za Glas Amerike da Uredbom Centralne banke Kosova o „gotovinskim operacijama“ koja je usvojena 27. decembra prošle godine nije zabranjeno posedovanje dinara na Kosovu.

On nije želeo da konkretno odgovori na pitanje Glasa Amerike da li će biti odloženo sprovođenje Uredbe kojom se zahteva da se od 1. februara sva plaćanja u gotovini na Kosovu vrše samo u evrima, rekavši da „Uredba ne ograničava prenos sredstava iz Srbije putem sistema plaćanja na Kosovu i da je potrebno samo da građani imaju otvoren račun za evro valutu“.

„Ako institucije u Srbiji žele da isplate našeg građanina, on nema nikakvog ograničenja, dakle on daje svoj račun i sredstva mu stižu na njegov račun u evrima. Dakle, razmenjuju se u evre, ako se pošalje u evrima dolaze u evrima, ako se pošalje u dinarima, razmenjuju se u evre“.

Nakon što, kako Ismailji navodi, „građanin dobije novac u evrima, može da ih bez ikakvih problema razmeni za dinare, ako za tim ima potrebu“, međutim plaćanja će moći da se vrše samo u evrima.

„Dakle, nije zabranjeno da se imaju dinari kao štednja, nije zabranjeno da se ima u posedu, nije zabranjeno da ti se pošalje i da ti stigne u evrima. Možeš da razmeniš, dakle možeš da ideš u menjačnicu, imaš dinare da ih razmeniš u evre, imaš evre da ih pretvoriš u dinare, ali plaćanja, to je važno za građane da shvate, zakonito i validno, se može uraditi samo u jednoj valuti, to je tako u celom svetu i to se radi i zbog ostalih poreskih i drugih pitanja“, rekao je guverner Centralne banke Kosova za Glas Amerike.

Izvor :
Glas Amerike