Iskazom 57. svedoka optužbe na zatvorenoj sednici nastavljen haški proces vođama OVK

Haški proces bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, nastavljen je iskazom svedoka optužbe iza zatvorenih vrata.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima koje je OVK proglasila za „kolaborante“, Srbima i Romima optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su bili članovi Glavnog štaba OVK.

Svedok pod šifrom 2951 iskaz daje na zatvorenoj sednici, što je najviša mera zaštite identiteta.

Tužioci, stoga, nisu u sudnici pročitali ni sažetak njegove izjave.

Od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, tužilaštvo je pred veće predsedavajućeg Čarlsa Smita izvelo 57 svedoka, uključujući i današnjeg.

Dokazni postupak protiv optuženih, tužioci će nastaviti u ponedeljak, 29. aprila.

Po odluci suda, tužioci izvođenje dokaza moraju okončati do aprila 2025. Broj najavljenih svedoka, tužilaštvo je već smanjilo za oko 100, a sudije su tužiocima naložile da još „sažmu“ postupak.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (53) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optuženi su uhapšeni na Kosovu u novembru 2020. i od tada su u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Izvor :
Kim, Beta