Institut GAP: O rastu cena i merama za ublažavanje inflacije

Na Kosovu je tokom 2021. godine zabeležen porast indeksa potrošačkih cena od 3.1 odsto, proizvođačkih cena od 4.2 odsto, indeksa cena uvoza od 8.3 odsto i troškova gradnje sa 10.9 odsto, objavljeno je u izveštaju Instituta GAP „Povećanje cena na Kosovu i moguće mere za ublažavanje efekta inflacije“ na osnovu podataka Agencije za statistiku Kosova.

Tokom 2021. godine na Kosovu je počeo oporavak od ekonomske krize, pa je samo tokom drugog kvartala realni rast BDP-a na iznosio 16.3 odsto. Ovaj pozitivan razvoj događaja je zapravo rezultat povećane domaće potražnje, vladinih paketa mera fiskalnog oporavka i podrške dijaspore. Sa povećanjem privredne aktivnosti došlo je i do povećanja nivoa cena. Tokom 2021. godine indeks potrošačkih cena je konstantno rastao, što je rezultiralo prosečnim godišnjim rastom od 3.1 odsto do novembra 2021. godine.

Nivo prosečne neto zarade na Kosovu se menjao tokom godina, ali je minimalna zarada ostala na istom nivou. Dva najviša indeksa u 2020. godini su indeks neto zarade u javnom sektoru i u javnim preduzećima, Zato su neke od preporuka za ublažavanje efekta poskupljenja cena: povećanje minimalne zarade, povećanje isplata korisnicima socijalne pomoći i intenziviranje nadzora tržišta od strane Kosovske uprave za konkurenciju.

Ekonomski razvoj zabeležen 2021. godine na Kosovu je posledica povećanja domaće potražnje, fiskalnih paketa za ekonomski oporavak, kao i podrške dijaspore. Jedan od glavnih podsticaja za dalju potrošnju, doznake, su do oktobra 2021. godine zabeležile godišnji rast od 20 odsto, dostigavši vrednost od 956 miliona evra za period januar – oktobar 2021. godine. Još jedan podsticaj za privredni rast bio je izvoz roba koji je do oktobra 2021. godine dostigao vrednost od 613.9 miliona evra, što je znatno više u odnosu na izvoz iz 2019. i 2020. godine koji je iznosio 383.5, odnosno 474.9 miliona evra.

Kompletan izveštaj na srpskom jeziku možete preuzeti OVDE.

Izvor :
RTV KIM