Imenovan novi ministar zdravlja Kosova

Rifat Ljatifi novi je ministar zdravlja Kosova, njega je danas imenovao kosovski premijer Aljbin Kurti.

Novi kosovski ministar zdravlja istakao je da će se u svom mandatu potruditi da zaustavi odlazak lekara sa Kosova, a takođe je obećao i da će posetiti zdravstvene ustanove u srpskim sredinama.

 „Hvala vam na velikoj časti koju ste mi ukazali ovim izvanrednim zadatkom. Daću sve od sebe da podignem zdravstveni standard. Izgradnjom ljudskih kapaciteta ulagaćemo u povećanje kvaliteta usluga. Usluge će stvarati prihod, a prihod od usluga ponovo ulažemo u kvalitet“, rekao je novi ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi.

Ljatifi  je nasledio bivšeg ministra Arbena Vitiu, koji je podneo ostavku na ovu funkciju pošto je na proteklim lokalnim izborima bio kandidat Pokreta Samoopredeljenje za gradonačelnika Prištine. Do današnjeg imenovanja vd ministra zdravlja bila je Dafina Gedža.

Rifat Ljatifi je 2009. godine bio savetnik tadašnjeg premijera Hašima Tačija u oblasti zdravstva. Radio je u Sjedinjenim Američkim Državama, a do dolaska na novu dužnost bio je šef opšte hirurgije u „Vestčester Medikal Center“ u Njujorku, zatim profesor na Univerzitetu Arizona i član Američkog koledža hirurga, i među osnivačima i predsednik kosovskog Koledža hirurga, od decembra 2018. godine.

Izvor :
Medija centar Čaglavica