Igor Dašić: Udarala me Kosovska policija na Jarinju, tužiću ih sve

Igor Dašić, rođen u Zvečanu, napisao je na svom Fejsbuk profilu da ga je na prelazu Jarinje Kosovska policija maltretirala i udarala.

„Malo sam ugruvan od par udaraca, zavrtanja ruku, lisica ali ništa to nije. Neki su život dali. Pokušali su kosovski policajci na Jarinju da mi pretnjama i udarcima objasne kako su „država“ i ubace u prostoriju bez kamera u kojoj očigledno batinama edukuju Srbe, potom optuže za napad na službeno lice i pošalju u zatvor sa ostalom našom braćom bez da javnost čuje drugu stranu priče“, naveo je na svom Fejsbuk nalogu Dašić.

Opisao je detaljno kako je došlo do incidenta i najavio tužbu protiv pripadnika Kosovske policije.

„Stigao sam na Jarinje u utorak u 1.26 časova noću, automobilom BG tablica koji ima volan sa desne strane i koji se vodi na tuđe ime. U njemu smo bili moj drug, Gala moj pas i ja. Zbog volana sam odmah izašao i došao do šaltera da predam dokumenta. Službenik je uzeo dokumenta, upisao, krenuo da ih vrati (bez da traži ovlašćenje za auto) i više kroz šalu pitao „je li tvoj ovaj pas, lep je, papire imaš je l tako?“. Ja sam ne razmišljajući odgovorio da jeste i da imam ali da nisu tu jer sam 50 puta prelazio prelaz i mi niko nije zatražio to ali da ću sledeći put poneti. Na pomen reči prelaz više nisam pričao sa jednim već sa pet, šest službenika koji su mi u glas grubim rečnikom objašnjavali kao je to granica i da ja ulazim u drugu državu. Rekao sam im – ljudi, je li bitno jesam li izgovorio prelaz ili granica jer idem kući i svaki sledeći put ću nositi dokumenta za psa. Tad su potpuno poludeli i počeli da me vređaju govoreći uz to kako ću da naučim da je ovo država i kako se ovde oni pitaju. Kada su mi rekli makni ovaj auto odavde nazad i mrš, odgovorio sam da neću pomerati auto već da ću pozvati novinare da vide kako se službenici ponašaju. Jedan od njih mi je rekao da mogu koga hoću da zovem i da ovde ne može niko da mi pomogne. Rekao sam ponovo da ne pomeram dok novinari ne dođu na šta su me njih petorica (ja sam mislio da je četvorica bilo ali svedoci kažu da je njih pet) opkolili i rekli sad ćeš da vidiš. Upitao sam šta ću videti i da neće možda zbog ovakve gluposti da me hapse. Tu su viknuli i skočili na mene, zavrnuli mi obe ruke uz psovke i krenuli da me guraju ka zadnjem delu iza kontejnera gde je mrak“, naveo je Dašić.

Kako je napisao, dok je bio potpuno savijen, osetio je jak udarac šakom ili pesnicom u potiljak.

„Udarac me nije oborio jer verovatno osoba koja ga je nanela ima preko 60 godina. Ja nisam uspeo da vidim ko je naneo udarac ali tih petorica policajaca jesu, kao i kamere. Videvši da pokušavaju da me uvuku u mračnu prostoriju sa zadnje strane kontejnera, znajući šta me tamo čeka, uspeo sam da se otrgnem jednom rukom i uhvatim se za stub koji drži stepenice iznad a koji je ispred te prostorije. Zgrabio sam ga jako na kraju sa obe ruke i spustio se na zemlju jer jedino što im ostaje u tom slučaju je da me šutiraju na zemlji. Oni su tu stali odjednom i vezali mi lisice prejako za zadnje strane. Ovo zaustavljanje primene prekomerne sile i udaranja pripisujem isključivo kameri koja se nalazi sa zadnje strane a koju sam potražio i ugledao nakon što su me pustili negde oko 5 sati ujutru. Prvo mi je uz ismevanje rečeno da ne brinem za psa jer se nećemo videti neko vreme i da ću u zatvor zbog napada na njih, a onda su posle sat vremena promenili ploču potpuno. Na kraju su mi dali jedino papir na kojem piše kao da je jedino što se desilo predaja tog papira i da sam ja otišao nazad. Iz nekih medija sam saznao da sam dobio i prijavu za oglušenje o naredbi na kraju“, naveo je.

Navodi da je ovo „klasičan šablon za hapšenje i proterivanje Srba sa KiM“, o čemu će, kako je napisao, pričati na konferenciji za novinare.

„Želim da se ogoli da li se službenici ponašaju tako prema Srbima jer im je rečeno ili na svoju ruku jer znaju da nema kazne za njihovo iživljavanje“, naveo je i najavio tužbe.

Uniforma ne znači nasilje i strah već znači odgovornost, podvukao je i upitao šta onda Srbi da očekuju od jedinica poslatih na sever Kosova.