I Partija kosovskih Srba pozvala na bojkot popisa

Partija Kosovskih Srba poziva srpski narod da bojkotuje popis stanovništva koji je od danas sprovodi kosovska Agencija za statistiku.

“Popis koji Vlada Kosova planira da sprovede od 05. aprila 2024. godine na teritoriji Kosova, za nas je neprihvatljiv i dolazi u politički i bezbednosno najizazovnijem, najnepovoljnijem vremenu za Srbe na Kosovu”.

Kao razlog za to navode da veliki broj srpskih građana zbog, kako navode, montiranih optužnica, “pretnji i terora Vlade Kosova i akcija specijalne jedinice KP-a”, prinuđen da privremeno sa svojim porodicama napusti svoje domove.

“Na Severu Kosova i dalje je na snazi odluka Vlade Kosova o “specijalnoj antiterorističkoj operaciji”, vlada potpuna neinformisanost građana u vezi popisa i institucije Kosova nisu sposobne da sprovedu ovaj proces na valjan način”, navode u saopštenju posle sednice Glavnog odbora stranke.

Kako ističu, zbog ovih i mnogih drugih negativnih procesa izazvanih jednostranim potezima Vlade Kosova, ne ostaje im ništa drugo nego da pozovu građane na bojkot.

“Pozovemo naše sugradjane Srbe da bojkotuju predstojeći popis, ne ustupaju nikakve podatke popisnim timovima, u potpunosti izbegnu i ignorišu sve radnje vezane za popis stanovništva”.

Naovde takođe, da ovo nije popis stanovništva, već želja premijera Kosova Aljbina Kurtija “da proveri uspeh svoje represivne politike prema Srbima i vidi u brojevima koliko Srba je uspeo da protera od 2021 godine”.

Izvor :
Kim