Hovenijer: ZSO treba da postoji, Priština o modelu

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da SAD smatraju da Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funkcionisanja. Hovenijer je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela.

Istakao je da SAD ne diktiraju šta ona treba da radi i kako treba da izgleda, već je to, odluka Prištine. „Postoje modeli za koje zapravo mislimo da su izvodljivi i ohrabrili smo vladu da razmisli o tim modelima i da razmotri to pitanje“, rekao je Hovenijer.

Naglasio je da se Priština obavezala da će Zajednica opština sa srpskom većinom da postoji.

Hovenijer je dodao da se ideja o Zajednici opština sa srpskom većinom prvi put pojavila u pregovorima o statusu koje je vodio Marti Ahtisari, ali da, kako je naveo, „niko nije imao na umu nešto što bi imalo nekakav dodatni sloj vlasti, nešto sa izvršnim funkcijama i slično“.

Američki diplomata je rekao da je bilo odgovarajuće da građani srpske nacionalnosti koji imaju biračko pravo budu u stanju da to svoje pravo i ostvare.

„Mislim da će američki stav i dalje biti ono što je bio – da bismo želeli da radimo sa Vladom Kosova na pronalaženju aranžmana koji su prihvatljivi za Vladu Kosova, ali koji takođe funkcionišu tako da pojedinci na Kosovu mogu da glasaju, ako imaju pravo na to“, naveo je Hovenijer.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Hovenijer je istakao da je dosta urađeno, ali da posao tek predstoji. Naveo je da njegov dolazak u Prištinu može biti shvahen kao dodatni pokazatelj interesovanja SAD da pomognu Beogradu i Prištini da postignu dogovor o normalizaciji.

Američki diplomata je ponovio da je za Vašington Kosovo suverena zemlja i dodao da je izazov u okviru dijaloga da se dođe do odgovarajućih aranžmana kako bi mogao da bude postignut sporazum o normalizaciji koji bi, kako je naveo, iz perspektive SAD, trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje.

Izvor :
Tanjug, Rtv kim