Hovenijer u Velikoj Kruši: Cilj tranzicione pravde je odgovornost, ne kolektivna odmazda

Navršeno je 25 godina od zločina u Velikoj Krušti kod Orahovca u kojem je ubijeno 250 albanskih civila. Ambasador SAD-a Džefri Hovenijer rekao je da je muzej važan spomenik žrtvama.

“Muzej je fizički svedočanstvo užasnih događaja koji su se ovde desili i obezbediće da nikada ne zaboravimo zločin koji se dogodio. To je mesto gde se možemo okupiti da odamo počast sećanju i nasleđu ubijenih”, reako je Hovenijer tokom obeležavanja godišnjice.

Tog 25. marta, podsetio je on, ubijeno je 250 civila. “Želim da izrazim saučešće i solidarnost svima koji su pogođeni ovim užasnim događajem. I želim da se zahvalim svim pojedincima koji su radili na stvaranju muzeja i spomen obeležja koje danas zajedno otvaramo”, rekao je Hovenijer na ceremoniji kojoj su prisustvovali predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

Kako je naveo, cilj tranzicione pravde je odgovornost. “Ali ne i kolektivna odmazda, a svakako ne večni animozitet, tuga ili svađa”, poručio je Hovenijer.

“Tranziciona pravda ima za cilj da se suoči sa prošlošću i uspostavi zajedničko razumevanje, zasnovano na pravdi, istini i zajedničkoj istoriji iz koje možemo zajedno da idemo napred, u budućnost isceljenja i pomirenja”, dodao je.

Međutim, poručio je da se treba posvetiti viziji danas. “Stojimo uz narod Kosova i posvećeni smo partnerstvu sa vama kako bismo osigurali da svaki pojedinac na Kosovu može da živi u uslovima dostojanstva, slobode i bezbednosti, bez obzira na etničku pripadnost ili okolnosti. “Dok obeležavamo događaje koji su se desili ovde pre 25 godina i stojimo kao svedoci da se sećamo onih koji su ubijeni, nadam se da ćemo moći da zajedno gledamo u budućnost” , istakao je američki ambasador.

Izvor :
Kim