Hovenijer: SAD zabrinute zbog pritvaranja zamenika direktora policije Dejana Jankovića; nadamo se da će ga uskoro osloboditi

Američki Ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog pritvaranja zamenika generalnog direktora Kosovske policije Dejana Janković od strane srpske policije.

“Gospodin Janković je dobro poznat u američkoj ambasadi i mnogim drugima. Posebno smo zabrinuti, jer je on neko koga poznajemo dugi niz godina. Proveo je mnogo energije i vremena u policiji pomažući u integraciji srpske zajednice. Mislim da je on odigrao posebno važnu ulogu osiguravajući da se na osetljiva pitanja u vezi sa etničkim zajednicama reaguje i adresira od strane policije kako treba, etički. Igrao je važnu ulogu u nadzoru, na primer jedinice koja obezbeđuje zaštitu objekata kulturnog nasleđa, uključujući srpske pravoslavne manasitre na efikasan način. Zabrinuti smo i nadamo se da će uskoro biti oslobođen”, rekao je Hovenijer nakon sastanka sa sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Američki ambasador rekao je da se Vjosom Osmani, osim o hapšenju zamenika generalnog direktora Kosovske policije Dejana Jankovića, razgovarao i o „uspešnoj organizaciji Foruma za žene i mir koji je ona organizovala, prijavi Kosova u Savet Evrope“.

Izvor :
Medija centar Caglavica