Hovenijer: Priština da formira ZSO, koja mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer  pozvao je Prištinu da što pre započne prve korake ka formiranju Zajednice srpskih opština, te da nacrt statuta prosledi Ustavnom sudu.

„Sjedinjene Američke Države smatraju da je obaveza Kosova da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom. Sinoć su Evropska unija i njen Savet u zaključcima to ponovili – da Vlada Kosova treba da krene sa tim (formiranjem ZSO)“, rekao je danas u Južnoj Mitrovici ambasador SAD Džefri Hovenijer.

Hovenijer je ponovio stav SAD-a kada su u pitanju ovlašćenja i nadležnosti koje bi Zajednica srpskih opština trebalo da ima.

“Ne bi trebalo da ima treći nivo vlasti, ne bi trebalo da ima izvršna ovlašćenja, ne želimo još jednu Republiku Srpsku (entitet u Bosni i Hercegovini), ne želimo nešto što bi negativno uticalo na funkcionisanje Kosova kao države”, rekao je Hovenijer.

 Hovenijer je prokomentarisao i nedavno potpisani ugovor o energetici između kompanije Elektrosever  sa preduzećem za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS).

„Verujem da većina stanovnika na severu razume i prihvata da bi oni trebalo da plaćaju struju koju koriste“, rekao je danas u Južnoj Mitrovici američki ambasador Džefri Hovenijer.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je danas da svi zvaničnici na Kosovu treba da urade sve da omoguće punu primenu administrativnog uputstva i omoguće građanima da smene gradonačelnike na severu Kosova.

„S toga je važno da svi zvaničnici na Kosovu, na svim nivoima, učine sve što je moguće da olakšaju punu primenu Administrativnog uputstva za smenu gradonačelnika Oni bi trebalo da daju sve od sebe kako bi osigurali da građani mogu da ostvare svoja demokratska prava. Veoma smo zabrinuti ako neko ne pokazuje to razumevanje i fleksibilnost“, rekao je Hovenijer.

Američki ambasador na Kosovu je Hovenier je govoreći o događajima iz Banje 24.09.2023.godine rekao da SAD veruju da će svi odgovorni za taj kriminalni napad morati da snose odgovornost i da je to jasno stavljeno do znanja i zvaničnom Beogradu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica