Hovenijer: Posvećenost SAD narodu Kosova je jaka i stabilna

„Posvećenost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) narodu Kosova je jaka i stabilna i bićemo uz vas protiv autoritarizma, protiv svakog pokušaja brutalnog suzbijanja i podele društva po etničkim ili verskim linijama, protiv nasilnog uništavanja života i sredstava za život ljudi“, poručio je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

Pre 25 godina snage NATO su stigle na Kosovo. Američko rukovodstvo je odigralo vitalnu ulogu jer smo sa saveznicima jednom zauvek okončali užasnu kampanju etničkog čišćenja koju je režim Slobodana Miloševića vodio ovde na Kosovu”, rekao je Hovenijer u video poruci u kojoj je naznačio posvećenost SAD narodu Kosova, povodom 25. godišnjice Dana oslobođenja, prenosi Koha ditore.

“Kosovo izgradilo suverenu, demokratsku i multietničku državu”

Hovenijer je rekao da je Kosovo izgradilo svoju suverenu, demokratsku i multietničku državu iz temelja i postigli nešto izuzetno.

“Sjedinjene Države su ponosne što su vaš partner dok obeležavate ovu važnu prekretnicu. Želeo bih da istaknem da je posvećenost SAD narodu Kosova jaka i stabilna kao i uvek“, poručio je Hovenijer.

Na Kosovu se 12. jun smatra danom oslobođenja, a taj datum se vezuje za ulazak međunarodnih trupa pod vodstvom NATO pre 25 godina, posle višemesečne kampanje bombardovanja vojnih i policijskih ciljeva i infrastrukture na Kosovu, u Srbiji i Crnoj Gori. I dok Albanci ovih dana slave “Dan oslobođenja”, Srbi na Kosovu upozoravaju na konstantno iseljavanje i loše uslove života.

Povodom 25. godišnjice organizovano je nekoliko svečanosti, uključujući defile Kosovskih bezbednosnih snaga i policije na trgu.

Podsetimo, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je na konferenciji „Rugova i Zapad“  povodom 25. godišnjice od završetka sukoba na Kosovu da se Sjedinjene Države ne slažu sa Deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru u Beogradu da je Kosovo sastavni deo Srbije.

Izvor :
Kim, KOHA, FONET