Hovenijer: Po evropskom predlogu Srbija nije dužna da ukloni Kosovo iz ustava

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer je saopštio da evropski predlog o normalizaciji ni u jednoj od 11 tačaka ne govori o tome da je Srbija dužna da ukloni Kosovo iz svog Ustava.

Američki ambasador Hovenijer rekao je da nije video da se u nekoj od 11 tačaka evropskog predloga spominje uklanjanje Kosova iz Ustava Srbije.

„Nisam video da se ovo pitanje pokreće kroz 11 tačaka evropskog predloga, tako da ne verujem da je ono specifičan element trenutnih razgovora“, rekao je Hovenijer, prenosi ATV.

On je istakao da su dugoročna američka i evropska vizija da se takozvano Kosovo integriše u evropske i evroatlantske strukture, kao i Srbija. Po njegovom mišljenju, priznanje takozvanog Kosova može biti uslov Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji.

„Koliko ja razumem, Srbija ima veliki interes da uđe u Evropsku uniju, bar je to deklarisana težnja. Nisam evropski diplomata, ali koliko sam shvatio iz kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, mislim da bi se u poglavlju 35 od Srbije tražilo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu kao uslov za ulazak u EU“, naglasio je Hovenijer.

On je rekao da u potpunosti veruje u EU, ali da se još ne zna proces i mehanizam kroz koji će, kako je naveo, Srbija priznati takozvano Kosovo.

„ZSO je postojeća obaveza, bila bi dobra za Kosovo“

Američki ambasador u Prištini izjavio je i da se o sporazumu za Zajednicu srpskih opština, koji je potpisan u Briselu, ne pregovara, kao i da se o najnovijim tačkama francusko-nemačkog predloga, koji je sada nazvan „evropski“, više ne može pregovarati i da je to zvaničan i potvrđen stav SAD.

„Naš stav je da je to postojeća obaveza, ali i da bi bilo dobro za Kosovo. Održao sam sastanak sa svim zainteresovanim stranama 31. januara i čuo sam mnogo različitih aktera, ali nije bilo nijednog srpskog predstavnika na tom sastanku koji nije izrazio želju da na ovaj ili onaj način vidi osnivanje Zajednice“, rekao je Hovenijer.

On je dodao da postoji mnogo opcija kako bi ZSO mogla da izgleda.

Naglasio je i da su SAD jasne i da ne veruju da je primereno da takozvano Kosovo pristane na bilo šta što bi bilo u suprotnosti sa ustavom.

Ambasador Hovenijer je rekao da su fokus i očekivanja SAD da se postigne dogovor u Ohridu, nakon koga bi sve partije učestvovale na aprilskim izborima na severu Kosova i Metohije, uključujući i srpske, ali da izbori moraju biti demokratski i bezbedni za sve učesnike.

Izvor :
Kim, Tanjug