Hovenijer: Negiranje zločina ponovo otvara rane i vraća region unazad

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer ocenio je da je u Račku, pre 24 godine, masakrirano 45 albanskih civila i dodao da negiranje zločina ponovo otvara rane i vraća region unazad.

Navodeći da dešavanja u Račku 15. januara 1999. godine predstavljaju „namerni čin neselektivnog ubistva da bi se posejao strah medu narodom Kosova“, ambasador je rekao da je svestan da postoje pokušaji da se prepravi veoma dobro dokumentovana istorija i iskrive činjenice.

„Negiranje ovih zverstava i veličanje ratnih zločina obeščašćuje sećanje na mrtve, ponovo otvara rane preživelima i vraća region unazad u njegovim naporima ka demokratskoj konsolidaciji i punoj evroatlantskoj integraciji. Mir i pravda dolaze iz jasnog prepoznavanja prošlih zločina. Poznavanje prošlosti i istine samo je prvi korak ka pravdi“, kazao je Hovenijer u Račku.

Ocenio je da „niko ne treba da zaboravi ili negira šta se desilo u Račku, niti zašto su SAD i njeni saveznici stali u odbranu naroda Kosova“.

„SAD i naši NATO saveznici 1999. godine odgovorili su na Račak i druga zlodela kako bi zaštitili ugrožene civile u ime mira, slobode i sigurnosti. Ti ciljevi odražavaju američke i zapadne vrednosti. Verujemo da svi ljudi, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, zaslužuju dostojanstvo slobodnog i bezbednog života“, rekao je ambasador Hovenijer, citirajući potom Martina Lutera Kinga na Tviteru.

Izvor :
Beta, Kim