Hovenijer: Nacrt Statuta ZSO da bude usklađen sa Ustavom Kosova i bez izvršnih ovlašćenja

Nacrt Statuta Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova i bez izvršnih ovlašćenja, rekao je ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Džefri Hovenijer.

Rekli smo mnogo puta da Asocijacija većinski srpskih opština treba da bude u skladu sa trenutnim kosovskim Ustavom. Ne treba da budu zahtevane ustavne promene. Treba da bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda i ne treba da ima izvršna ovlašćenja. Ne treba da bude dodatni nivo upravljanja„, rekao je Hovenijer na konferenciji za medije u Prištini.

Hovenijer je naveo da je nacrt Statuta koji su pripremili EU i SAD na način da u potpunosti poštuje Ustav Kosova. Međutim prema njegovim rečima poslednju reč će imati Ustavni sud.

Ne treba da bude dodatni nivo upravljanja. Treba da bude u skladu sa stavovima koji su izneti od strane Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara. Verujemo da je nacrt ovog Statusta koji je dostavljen Vladi Kosova ispunio sve ove kriterijume, da ih zadovoljava. Verujemo da je napisan u skladu sa Ustavom Kosova. Ali postoji samo jedan entitet koji na kraju može doneti odluku o tome da li je u skladu sa Ustavom Kosova ili ne i to je Ustavni sud”.

Hovenijer je istakao da formiranjem Zajednice srpskih opština neće doći ni do kakve autonomije.

Mogu da ponovim ono što sam rekao ranije – SAD zagovaraju čvrsto ideju da Asocijacija opština sa srpskom većinom trba da poštuje trenutni kosovski Ustav i odluke Ustavnog suda, ne treba da bude dodatni nivo uprave, ne treba da bude nikakvo izvršno telo. Ne vidim kako možete imati autonomiju pod tim uslovima„, rekao je Hovenijer.

Američki ambasador je rekao i da “nema razloga da Vlada Kosova ne napreduje sa nacrtom Statuta”

Premijer je izjavio svoju spremnost i prhvatio je u celosti pre svega nekoliko nedelja. Mi takođe radimo da vidimo da je to učinjeno kao element naše šire strategije. Nije uz pitanju samo Asocijacija sa većinski srpskim opštinama. U pitanju je postizanje kompletne i cele implementacije obaveza i sporazuma od strane Kosova i Srbije u okviru Osnovnog sporzuma i Ohridskom implementacionog aneksa„, kazao je Hovenijer.

Na pitanje zašto se drži u tajnosti predlog nacrta statuta, Hovenijer je rekao da u ovome „nema ničeg tajnog“.

Nema ništa tajno, ali se osetljiva dokumenta rade u tajnosti jer se time omogućava dogovor i da se pronađe zajednički jezik, postoji vreme kada se javnost obaveštava. U dogledno vreme javnosti će biti dostupan ovaj dokument”, zaključio je Hovenijer.

Izvor :
Glas Amerike