Hovenijer: Kurtijevo odbijanje da uvaži zahteve Vašingtona utiče na odnose Kosova i SAD

Odbijanje Vlade Aljbina Kurtija da uvaži zabrinutost i zahteve Vašingtona u vezi sa primenom uredbe Centralne banke Kosova, negativno je uticalo je na odnose Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, poručio je na konferenciji za novinare u Prištini ambasador SAD-a na Kosovu Džefri Hovenijer.

“Svaka sugestija da partnerstvo Kosova i SAD nije ugroženo i da neće biti ugroženo ovakvom situacijom, moram biti jasan, to jednostavno nije istina”, rekao je Hovenijer.

Američki ambasador na Kosovu podsetio je na nedavnu izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsa O’Brajena, koji je rekao da je Vlada Kosova ugrozila partnerstvo sa SAD zbog odluke o zabrani srpskog dinara. Hovenijer naglašava da je ton pomoćnika sekretara O’Brajena bio „vrlo jasan i oštar“ tokom intervjua i da mu je žao što mora ponovo da ukaže na njega.

„Tražio je partnerstvo sa Vladom Kosova u vezi sa ovim pitanjem. Izrazio je žaljenje što Kurtijeva vlada nije odgovorila na naše zahteve. Bio je jasan da ako premijer Kurti, citiram ‘ne bude nas tretirao kao partnera, to dovodi u pitanje koliko partnerstva mi možemo imati sa ovom vladom’. Zabrinut sam da javne izjave u vezi sa ovim intervjuom nagoveštavaju da partnerstvo SAD i Kosova nije ugroženo i ne može biti ugroženo ovom situacijom. Moram da jasan da to nije tačno, da to jednostavno nije slučaj jer je pomoćnik sekretara O’Brajen izjavio da je ova situacija već uticala na naše partnerstvo između naše dve vlade”, zaključio je Hovenijer.

Hovenijer je ponovio stav Sjedinjenih Američkih Država – da se primena uredbe Centralne banke Kosova o zabrani dinara u vezi sa platnim prometom treba odložiti.

On je naveo da se SAD ne mešaju u to kako će Kosovo da reguliše svoj finansijski sektor, niti koje mere preduzima za smanjenje rizika od finansijskog kriminala, kao ni u Ustav Kosova ili autoritet CBK, već su, ističe, pozivali Vladu Kosova da odloži primenu uredbe, jer je potrebno mnogo pripremnog rada kako bi se spečile posledice po pripadnike nevećinskih zajednica.

“Nadam se da će Vlada Kosova uzeti u obzir naš savet i umesto što samo kažu da razgovaraju sa nama o tome, da zapravo deluju u skladu sa onim što tražimo. To je naše očekivanje, to je naše očekivanje od partnerstva”, rekao je Hovenijer.

Dodaje da su od Vlade Kosova u vezi sa ovom uredbom zatražili dve stvari.

“Jedna je da je potrebno da postoji procedura koja bi omogućila Srbiji da transferiše fondove u skladu sa uredbom CBK i poštovanje evropskih standarda. Za uspostavljanje takvih procedura potrebno je razgovarati u okviru dijaloga. Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju oko toga. Do tada je neophodno da se nađu prelazna rešenja koja bi omogućila Srbiji da nastavi da osigurava fondove za socijalne usluge, kao što su penzije, pomoć samohranim roditeljima, socijalna pomoć, zdravstvo i obrazovni sistem. Do sada nije bilo napora da se to učini”, rekao je Hovenijer.

Hovenijer je podsetio da zahtev za odlaganjem primene uredbe CBK nije samo zahtev Amerike, već svih zemalja na koje se Kosovo oslanja u evro-atlantskim integracijama, kao i da su sve izrazile iskrenu zabrinutost.

Izvor :
Glas Amerike