Hovenijer: Kosovo s vremena na vreme zaostajalo u svojim osnivačkim idealima

„Sjedinjene Države su ponosne na svoju podršku narodu Kosova“, rekao je večeras na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD-a, američki ambasador Džefri Hovenijer, međutim, istakao je da je Kosovo zaostajalo u svojim osnivačkim idealima.

Kazao je da SAD ostaju nepokolebljive u podršci Kosovu. 

Ipak, istakao je da je da je „Kosovo, s vremena na vreme, zaostajalo za svojim osnivačkim idealima“, uprkos tome što je, kako navodi, postiglo izuzetan napredak u poslednjih 15 godina.

„U tom duhu, želim da potvrdim da Sjedinjene Države i naši partneri stoje uz narod Kosova u punoj podršci napredovanju i postizanju njegove temeljne vizije demokratske, sekularne i multietničke države“.

Istakao je da kao što SAD nude savete, te traže stvari koje izgledaju ili su teške, akcije koje preduzimaju su „posledica ili kao odgovor na odluke koje su u suprotnosti sa našim savetima ili našim zahtevima“, rekao je Hovenijer tokom govora na proslavi Dana nezavisnosti SAD-a.

Poručio je da to čine u skladu sa dugoročnim opredeljenjem da podrže narod Kosova.

„Danas, kada slavimo 247 godina Sjedinjenih Država kao slobodne, nezavisne, suverene države, takođe priznajemo i zajedno slavimo 15 godina od kada je Kosovo ostvarilo svoju nezavisnost, izuzetan napredak koji je narod Kosova napravio u tom kratkom periodu vremena, i obećanje dodatnog napretka u korist svih građana Kosova.

Kao što zaključujem, takođe želim da napomenem da se ovakvi događaji ne dešavaju sami od sebe.

Na proslavi Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država prisustvovala je i govorila predsednica Kosova Vjosa Osmani. Na prijemu je bio i premijer Kosova Aljbin Kurti, međutim, za razliku od prošle godine ovoga puta se predsednik Vlade nije obraćao okupljenim gostima. Na proslavi su bili i drugi zvaničnici Kosova, ali i veliki broj opozicionih lidera na Kosovu, te predstavnika civilnog društva, medija, verskih zajednica. Ove godine proslavi Dana američke nezavisnosti prisustvovao je i sin bivšeg predsednika Kosova, haškog optuženika, Hašima Tačija.

Izvor :
KIM