„Hovenijer će insistirati na poštovanju odluke Ustavnog suda o Dečanima“

„Ambasador SAD u Prištini Dzefri Hovenijer je pokazao je interesovanje za probleme sa kojima se susreću Srbi na Kosovu“, kazali su nakon jučerašnjeg susreta sa njim bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković i bivši ministar i poslanik Nenad Rašić.

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković smatra da je sastanak sa američkim ambasadorom u Prištini bio vrlo konstruktivan i kvalitetan.

“Ambasador se interesovao kakvu saradnju imamo sa Beogradom, kao i sa premijerom Kurtijem. Zanimalo ga je šta je to korisno za srpsku zajednicu, kakav je položaj Srba na Kosovu i kakvi su srpsko-albanski odnosi“, kazala je Trajković u izjavi za RTV Kim.

Ona je uverena da je Amerika spremna da se uključi u rešavanje pojedinih problema Srba na Kosovu, najpre time što će insistirati da kosovski premijer Aljbin Kurti poštuje Ustav Kosova po pitanju sprovođenja odluke o povrćaju imovine manastiru Visoki Dečani. Kazala je da su sa ambasadorom razgovorali i o drugim važnim temama za srpsku zajednicu.

“Potencirali smo nejednaku zastupljenost srpskog jezika, čija je upotreba Ustavom zagarantovana na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, a sveo se na upotrebu samo u sredinama gde su Srbi većinsko  stanovništvo. Američka ambasada je potvrdila da podržava jezičku ravnopravnost. Razgovarali smo i o brojnim drugim problemima koji se gomilaju svakodnevno, a ništa se ne preduzima na njihovom rešavanju“, rekla je Trajkovićeva.

 “Aljbin Kurti izbegava komunikaciju sa Srbima“, istakla je, “jer zna da oni imaju mnogo problema, a on nije spreman na kompromise“.

“Situacija se usložnjava kada se na visokom nivou pokazuje jedan antagonizam prema Srbima, stradaju verski objekti, negira se njihov identitet, ima napada na povratnike“, zaključiula je Rada Trajković.

Sastanku sa Hovenijerom je prisustvovao i bivši ministar i poslanik Nenad Rašić. Kazao je da je sastanak bio važan o čemu, kako isitiče, govori i objava ambasadora na Tviteru. 

’’Ambasador Hovenijer je želeo da podelimo iskustva o položaju Srba, a interesovalo ga je i šta bi to trebalo da se uradi da pozicija Srba bude ravnopravna“, kazao je on.

Prema rečima Rašića, sastanak je bio sjajan povod da se ukaže na neravnopravan položaj Srba u kosovskim institucijama i sveopštu marginalizaciju.

“Delovanje kosovskih institucija nije adekvatno, primetan je jedan negativni trend gde su Srbi izrazito marginalizovani, nisu na pozicijama koje su predviđene zakonskim regulativama”, kazao je on.

Rašić je istakao da su svi prisutni  na sastanku iznosili problem  Srba koji bi mogli da budu rešeni.

Američki ambasador Džefri Hovenijer nedavno je posetio manastir Visoke Dečane gde je sa kolegama iz kosovskog diplomatskog kora imao sastanak sa igumanom manastira Savom Janjićem. Od početka boravka na Kosovu sastao se i sa Vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, ali i sa predstavnicima Srpske liste sa kojima se susreo prilikom nedavne posete severu Kosova.

Izvor :
RTV KIM