Hoti: Posle ulaska u Savet Evrope možemo da tužimo Srbiju za nestala lica

Predsednik vladine komisije za nestale Andin Hoti smatra da je članstvo Kosova u Savetu Evrope veoma važno. Jučerašnji korak, prema njegovim rečima, daje nadu da će Kosovo, posle punopravnog članstva, tužiti Srbiju za zločine počinjene na Kosovu.

On je čak u „Info plusu“ na RTK rekao da članstvo u Savetu Evrope otvara put Kosovu da tuži Srbiju, posebno za nestala lica i za informacije koje traže, a ne dobijaju iz Srbije.

Kosovo je juče napravilo još jedan korak ka članstvu u Savetu Evrope. Odbor za politiku i demokratiju Parlamentarne skupštine odobrio je izveštaj u kojem se navodi da je država ispunila uslove da postane punopravna članica Saveta Evrope.

Hoti je dodao da punopravnim članstvom Kosova u Savetu Evrope, Vladina komisija za nestala lica dobija pravo da koristi pravne instance. On je dalje ukazao da je do sada obavljeno preko 2.800 iskopavanja i da se još uvek vodi 1.598 nestalih osoba.

„Iskopavanja se rade uglavnom na osnovu informacija koje dobijamo od građana i drugih oblika, a možda i ponegde iz indirektnih informacija koje dobijamo iz Srbije“, rekao je Hoti za RTK.

Prema njegovim rečima, Srbija nije spremna da u kratkom roku pruži informacije o lokacijama ili nestalim licima i potencijalnim lokacijama na kojima bi mogle da budu njihove grobnice.

Nalazi nestalih, prema Hotiju, su mali. On je rekao da je prošle godine pronađeno 19 ljudi, dok se ove godine još čekaju rezultati.

Izvor :
RTK1