Hodžaj: Kurtijevo odbijanje vraćanja zemljišta Visokim Dečanima nije u interesu građana

Bivši zamenik premijera i poslanik DPK Enver Hodžaj izjavio je da je odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ne poštuje odluku Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani samo njegov politički stav koji se ne poklapa sa interesima građana, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da kosovska vlada ne može da ima različite stavove prema dvema odlukama Ustavnog suda, onoj o Zajednici srpskih opština i imanju manastira Visoki Dečani, kao i da DPK mora da stane iza svih sporazuma postignutih u Briselu.

„Kakav je stav premijera Kurtija, to je i njegov stav. Ali mi kao DPK moramo ih zaštititi i stati iza svih sporazuma koje smo postigli u Briselu. Mislim da DPK i drugi subjekti koji su imali ulogu u dijalogu ne smeju da odustanu od rezultata dijaloga“, rekao je Hodžaj.

On kaže da je stav Vlade, odnosno premijera Aljbina Kurtija, da poštuje odluku Ustavotvorne skupštine i da ne poštuje odluku Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani.

Hodžaj je naveo da poštovanje odluke o imovini manastira Visoki Dečan nije vezano za prijavu Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Prema njegovim rečima, članstvo Kosova u SE je potreba građana, ali i neophodnost Kosova.

Naveo je i da je kao potpredsednik DPK, gde god je otišao, služio Kosovu u nastojanju da postane članica Saveta Evrope.

„Mislim da odluka koja treba da se primeni u vezi sa manastirom Dečani ne treba da se odnosi na prijavu u Savet Evrope. Prijava za članstvo u Savetu Evrope je još jedan paralelni proces i ima veze sa povećanjem suvereniteta Kosova i ne bi trebalo da postoji politika međusobnog povezivanja stvari koje ne treba da budu međusobno povezane“, rekao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini pokazuje koliko bi bilo značajno postići dogovor sa Srbijom i članstvo Kosova u UN.

Izvor :
RTV KIM, Ekonomija onlajn, Kosovo onlajn