Hoće li Kosovo podneti za tužbu za genocid protiv Srbije tokom 2024?

Kosovo planira da tuži Srbiju za genocid, a ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju je nedavno istakla da se radi u tom pravcu. Međutim, Vlada Kosova nije saopštila da li namerava da je podnese tokom 2024. godine. Pravnici među Albancima na Kosovu smatraju da tužbu valja dobro pripremiti jer bi eventualni gubitak slučaja mogao biti bumerang, a ima i onih koji misle da je njena najava samo populizam za unutrašnju upotrebu.

Kako piše Gazeta Ekspres (Express), za više od 13.000 ubijenih, nestalih i stotine strašnih ubistava počinjenih tokom poslednjeg rata, Kosovo planira da tuži Srbiju za genocid. Tužbu je godinama najavljivao čak i aktuelni vrh Kosova. Tokom novembra o tužbi za genocid protiv Srbije govorila je i ministarka pravde Aljbulena Hadžiju.

“Što se tužbe za genocid tiče, ona je u programu Vlade. Kabinet premijera radi. Naime, premijer Kurti, predsednica Osmani i predsednik (Skupštine Kosova Gljauk) Konjufca su angažovani u ovom pravcu”, izjavila je ona.

Nakon ove izjave ministarke Hadžiju, Radio Kosovo je pitao Vladu Kosova da li planira da podnese tužbu protiv Srbije za genocid 2024. godine. I pored insistiranja i višenedeljnog čekanja na odgovor, preneli su da premijer nije reagovao.

Govoreći o mogućnosti podnošenja tužbe za genocid protiv Srbije kosovski akademik Arsim Bajrami je za istu redakciju kazao da Kosovo ima pune dokaze za tri od pet kriterijuma za utvrđivanje genocida. On smatra da Kosovo “uprkos kašnjenju od 24 godine ne treba da žuri”, već da “mora da se dobro pripremi za tužbu kojom bi se dokazao genocid”.

“Podizanje tužbe je odluka koju treba doneti u trenutku kada se Kosovo pripremi, ima sistematizovane sve dokaze i postoji neka vrsta sigurnosti da će dobiti slučaj. Eventualni gubitak slučaja, ili neuspeh tužbe, vratili bi se na Kosovo kao bumerang i na neki način bi bili amnestija Srbije za genocid počinjen na Kosovu”, rekao je on.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe je naveo da tužba za genocid protiv Srbije trenutno “zvuči kao populizam”.

“Na prvom mestu, treba sagledati mogućnosti, da li Kosovo sme da podnese takvu tužbu. Kosovo trenutno nije deo Organizacije Ujedinjenih nacija, niti potpisnik statuta Međunarodnog suda pravde, što znači da su to pravne prepreke da Kosovo podnese ovakvu tužbu. S druge strane, čini se da Vlada Kosova ovo više koristi za unutrašnju upotrebu nego kao nešto što se može desiti u praksi”, zaključio je on.

Podnošenje tužbe koja bi Srbiju teretila za genocid pominjali su i bivši čelnici Kosova, zaključuje se u tektu Gazete Ekspres.

Izvor :
KIM, GAZETA EKSPRES