Hil: Srbi vekovima žive na Kosovu i to se mora poštovati; Formiranje ZSO, dogovoreno i mora se ostvariti

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je pitanje zabrane upotrebe dinara na Kosovu najsvežije pitanje, ali da je “fundamentalno pitanje” koje mora da se reši formiranje Zajednice srpskih opština.

“Potrebno je rešiti više problema i pitanje ukidanje dinara je najsvežije i možda i najteže. Ipak, fundamentalno pitanje koje se mora rešiti i koje je već dogovoreno u prošlosti je Zajednica srpskih opština. Osnivanjem te zajednice, svi ostali problemi, kao što su paralelne strukture ili upotreba dinara, trebalo bi da budu rešeni”, rekao je Hil u intervjuu za Juronjuz Srbija.

Dodao je da je pitanje “samo kada, a ne da li će se to desiti”.

“Logika je veoma jasna, obe strane su to već dogovorile, to želi Evropska unija, i to će se i ostvariti. Nadam se da će se nešto i preduzeti po tom pitanju”, poručio je američki ambasador. Istakao je da je uveren da će ZSO biti formirana, dodavši da Srbi žive na Kosovu “vekovima unazad i da se to mora poštovati”.

“Ja jesam rekao da istoriju treba prepustiti istoričarima, ali istorija se mora poštovati i to se mora uskladiti sa time kako danas izgleda život i kakav će biti u budućnosti. Srpska zajednica na Kosovu ima pravo da se probudi ujutru i da razume kako će njen život izgledati, kako će dobijati penzije, kako će im deca ići u školu, kako će im biti obezbeđene bolnice”, rekao je on.

Naveo je da je “sve to predviđeno Zajednicom srpskih opština”.

“To nije puki slogan o kome se stalno govori, već jedan suštinski bitan element za bilo kakav napredak”, poručio je američki diplomata.

Hil je rekao da bi voleo da je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine “mnogo veći”, ali je dodao da je problem u tome što ima “puno političkog i emotivnog naboja”.

Izvor :
Juronjuz Srbija, Tanjug, Kim