Haradinaj: Kosovo treba da pokaže fleksibilnost u rešavanju pitanja dinara

Kosovo ima obavezu da primenjuje zakon na celoj teritoriji. Finansiranje kosovskih Srba od strane Srbije u dinarima ne može da se nastavi, jer dinar nije valuta Kosova. Međutim, Kosovo može da pokaže vremensku fleksibilnost u primeni kako bi otklonilo one prve prepreke koje se pojavljuju u praksi, smatra lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

On je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom, naglasio da je, prema njegovom mišljenju, odluka odnosno Uredba Centralne banke Kosova o evru kojom se reguliše da je evro jedina valuta na Kosovu – legalna.

Ipak, zbog svih poteškoća u praksi, kako kaže, vremenska fleksibilnost bi se isplatila.

„Verujem da pitanje srpskog dinara na Kosovu, odnosno upotreba te valute – nije legalna i Centralna banka je preduzela odgovarajuće mere. U slučaju praktičnih poteškoća u implementaciji, isplati se vremenska fleksibilnost, kao i omogućavanje, na primer, konverzije dinara ili postojećih prihoda. Međutim, i to ne može biti kontinuirana praksa, finansiranje kosovskih Srba od strane Srbije u dinarima ne može da se nastavi, jer dinar nije valuta Kosova“.

Podsetimo, Uredba Centralne banke Kosova kojom se reguliše da je evro jedina legalna valuta u opticaju na Kosovu stupa na snagu sutra. Korišćenje dinara, koji su nastavili da budu u opticaju u gotovo svim većinski srpskim sredinama i nakon 1999. godine – tako će se tretirati kao protivzakonito.

Pojačan je pritisak međunarodne zajednice na Prištinu da primenu ove uredbe suspenduje zbog uticaja na srpsku zajednicu na Kosovu, a podatak je da oko 87,000 korisnika na Kosovu zavisi od srpskog budžeta.

Miroslav Lajčak, evropski izalsnik za dijalog Beograda i Prištine, sinoć je kazao da će danas kosovska vlada izaći sa informacijama o ovom pitanju.

O izborima na Severu: Kurti greši, peticije vodi Beograd i bolje bi bilo da se izbori raspišu uz ostavke gradonačelnika

Haradinaj smatra da je bila greška da se pitanje novih izbora na Severu i smene trenutnih gradonačelnika reši kroz peticije jer njih vodi Beograd.

„Mislim da Kurti greši. Naša vlada greši. Vlada daje Srbima mogućnost peticije, a takve političke, čisto političke peticije na Kosovu do danas nije bilo. Bolje bi bilo da vlast sama preduzme akciju, u ovom slučaju da raspiše izbore uz ostavke gradonačelnika. Jer ceo proces, i peticije i smene aktuelnih predsednika, vodi Beograd“, kazao je.

Samim tim, dodao je, to nije u interesu Kosova:

„Da ove predsednike, o kojima je odlučeno kosovskim procesom, damo da ih Beograd razreši“.

Izvor :
Glas Amerike, KoSSev, Kim