Hajdari: Dozvole 48 preduzeća koja imaju odrednice Srbija i KiM biće suspendovane

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Kosova Rozeta Hajdari navela je da je tokom inspekcije utvrđeno da 48 dosijea preduzeća registrovanih u Agenciji za registraciju preduzeća ima „sporne odrednice“ i dodala da će i njihove dozvole za rad biti suspendovane, poput Televizije Klan Kosova.

Hajdari navodi da je Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine 6. jula 2023. godine osnovalo Komisiju za ponovnu verifikaciju dosijea u Kosovskoj agenciji za registraciju preduzeća (ARBK), „posebno onih sa sumnjivom dokumentacijom sa neustavnim oznakama“.

„Tokom 10 dana jula meseca – 10.07.2023 do 19.07.2023, Komisija je verifikovala 660 dosijea poslovanja registrovanih u ARBK. U fokusu ponovne verifikacije bili su dosijei koji su uglavnom predstavljali lični dokument sa rubrikom zemlja/država rođenja, odnosno trenutno prebivalište sa neustavnim oznakama. Kao rezultat ponovne provere dosijea, Komisija je utvrdila da u 48 dosijea preduzeća registrovanih u ARBK imamo neustavne nazive, gde u koloni zemlja/država rođenja ili trenutno prebivalište piše: „Priština – Kosovo i Metohija, Srbija“, „Peć – Republika Srbija“, „Gnjilane – Srbija“ „Đakovica – Republika Srbija“, napisala je ministarka trgovine i industrije Kosova na svom Fejsbuk nalogu.

Ona je dodala da će Kosovska agencija za registraciju preduzeća nastaviti sa primenom zakona u 48 slučajeva, na isti način kao i za „Klan Kosova sh.p.k.“ i „ARTMOTION sh.p.k.“.

„Tvrdnje da je MINT delovao u cilju ograničavanja slobode medija ili sa političkom pozadinom su tendenciozne i potpuno netačne. Kao i uvek, MINT je posvećen primeni i poštovanju Ustava i zakona Republike Kosovo, bez kompromisa, bez izuzetka i bez diskriminacije“, zaključila je Hajdari.

Izvor :
Kim