Hag: Nastavlja se suđenje Haradinaju i Gucatiju

Nakon trodnevne pauze, juče je u Hagu nastavljeno suđene bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, saslušanjem prvog svedoka Specijalizovanog tužilaštva. Novo ročište zakazano je za danas. 

Specijalizovana veća zakazala su današnje ročište za 09.30 časova, dok će se video prenos emitovati sa već ustanovljenim 45-minutnim zakašnjenjem.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju je još od 18. oktobra započeto izvođenjem dokaza Specijalnog tužilaštva, a potom nastavljeno ispitivanjem istražiteljke Zdenke Pumper.

Pumer je ispitivana i u nastavku suđenja, kao i juče, kada je odgovarala na pitanja branioca Gucatija, Džonatana Risa.

Ispitivanje se ticalo takozvanog paketa 3, odnosno dokumenata koji su dostavljeni Udruženju veterana OVK.

Na ovom ročištu je Ris zatražio da se u sudnici prikaže snimak sačinjen tokom pretresa kancelarije Udruženja veterana od strane službenika Specijalnog tužilaštva o čemu je potom ispitivao Pumper.

Jučerašnja sednica je bila otvorenog tipa, dok je u određenim delovima bila zatvorena za javnosti.

Specijalno tužilaštvo u Hagu započelo je 18. oktobra sa izvođenjem dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, a nakon završetka uvodne reči je planirano da tužilaštvo pozove tri svedoka.

Odluka o početku suđenja doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, a to je 9. novembar, odnosno 17. decembar.

Izvor :
Kossev