Hadžiu: Sporazum o zakupu zatvorskih ćelija za zatvorenike iz Danske biće finalizovan za dva meseca

Krajem prošle godine ministri pravde Kosova i Danske potpisali su sporazum o zakupu 300 zatvorskih ćelija za danske zatvorenike, od čega bi Kosovo u narednih deset godina imalo korist od 210 miliona evra. Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu rekla je da očekuje da će ovaj sporazum biti finalizovan sredinom maja meseca.

„Naš cilj je da ovaj sporazum bude finalizovan u narednih mesec dana. Kada centar bude spreman, dovodimo zatvorenike, ali tek treba da se odredi datum za ratifikovanje sporazuma u skupštinama i Kosova i Danske. Sporazumi sa ozbiljnim prijateljskim zemljama doprinose razvoju i napretku naših država“, rekla  je Hadžiu.

Ministar pravde Danske Nik Hekerup rekao je da će sporazum o zakupu zatvora za zatvorenike iz Danske produbiti saradnju između Kosova i Danske i da će ona ubuduće biti  proširena i na druge oblasti.

„Danska je imala šira angažovanja na Kosovu, kako sa vojnog, civilnog, diplomatskog aspekta. Kako bismo osnažili saradnju između Daske i Kosova nastavićemo da radimo na kontinuiranoj promociji demokratije, vladavine zakona i ljudskih prava“, rekao je Hekerup.

Hekerup je dodao da će ovaj sporazum između Kosova i njegove zemlje omogućiti Danskoj da bude „glasnija“ u podršci Kosovu.

„U ovom trenutku kada je svet u velikim poteškoćama, važno nam je da vidimo veliku posvećenost i angažovanje Kosova za ulazak u NATO i EU i želju da postane deo zapadnoevropskih vrednosti. Verujem da će nam ovaj sporazum  omogućiti da zaštitimo interese Kosova u različitim oblastima, uključujući i aspekt liberalizacije viza, za koju razumem da je veoma važna tema i tema o kojoj ću razgovarati u Danskoj“, rekao je Hekerup.

Kazneno-popravni dom koji će biti iznajmljen danskoj državi nalazi se u selu Pasjak, u blizini Gnjilana.

Izvor :
Medija centar Čaglavica