Hadžiu: Čekamo da Sud zvanično zatraži međunarodnu poternicu za Radoičićem, trebalo bi da mu se sudi na Kosovu

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) izjavila je danas da se čeka odluka Osnovnog suda u Prištini da zvanično zatraži međunarodnu poternicu za, kako je kazala, teroristom Milanom Radoičićem.

„Ministarstvo Pravde ima obavezu da uputi zahteve Suda drugim institucijama. U ovom slučaju, kada je u pitanju međunarodni poziv, čekamo da Sud uputi zahtev za međunarodno pozivanje i odmah ćemo bez odlaganja postupiti u skladu sa ovlašćenjima koja imamo“, kazala je ona.

Sve dok takva odluka ne bude doneta, dodala je, ministarstvo koje ona vodi će delovati bez odlaganja.

„Od trenutka kada se teroristički napad dogodio, institucije Kosova, u ovom slučaju, Ministarstvo unutrašnjih poslova, policija, tužilaštvo i sudovi rade na potpunom rasvetljavanju slučaja. Ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, radi transparentnosti, održali su konferencije na kojima su detaljno objasnili kako je došlo do napada i gde su se nalazili teroristi. Što se tiče sudskog procesa, on naravno još nije počeo. Međutim, preduzete su mere predostrožnosti u borbi sa teroristima. Neki od njih su sada u pritvoru zbog napada na ustavni poredak i drugih terorističkih akata“.

Hadžiju je u izjavi za Ekonomia online rekla da je Kosovo rešeno da traži od Srbije da preda Radoičića, iako to vidi kao priličan izazov jer – „Srbija je sama režirala teroristički napad“.

Tvrdi i da će se Srbija potruditi da sama rešava slučajeve kako bi, kako je kazala, zločince amnestirala, ali je uverenja da do toga neće doći.

„Odlučni smo da tražimo predaju zločinca Radoičića Kosovu, da nastavimo sa suđenjem. Razumem da je to izazovno jer je sama Srbija režirala ovaj teroristički napad i ne radi se samo o jednoj osobi, kako je pokušao da kaže advokat teroriste Radoičića, već Srbija stoji iza ovog napada. Ulažemo maksimalne napore da dovedemo zločince na Kosovo. Postoji odlučnost. Takvi zločini neće biti amnestirani, takvi zločini će dobiti institucionalni odgovor na osnovu zakona na snazi“, kazala je ona za ovaj medij.

Velika grupa napadača, kako tvrdi, pokušala je da utiče i na ovdašnje Srbe, koji im se, kako kaže, nisu pridružili.

„Uložiće se maksimalni napori da se identifikuju svi napadači, jer je reč o velikoj naoružanoj grupi koja je pokušala da proširi svoj uticaj i na druge Srbe. Na sreću, lokalni Srbi im se nisu pridružili“, kazala je Hadžiju.

Zbog toga, ona je zatražila pomoć međunarodnih partnera u istrazi srpskih vojnih baza u kojima su napadači, kako kaže, bili obučavani, uz potvrđivanje da lokalne institucije daju sve od sebe da identifikuju napadače.

„Lokalno zakonodavstvo i međunarodne konvencije predviđaju da se suđenje teroristi Radoičiću održi u Republici Kosovo, jer se napad dogodio na njenoj teritoriji. Pre nekoliko dana videli smo upad na imovinu teroriste Radoičića, a biće i oduzimanja njegovog bogatstva koje je stvorio kriminalom. Srbija nema odgovornost da istražuje napad koji se dogodio na Kosovu. U stvari, naši međunarodni partneri treba da nam pomognu u međunarodnoj istrazi o onim vojnim bazama u kojima se obučavaju teroristi u Srbiji“.

Napad na Severu opisala je kao teroristički, sa ciljem da se naruši „integritet i suverenitet zemlje“.

Izvor :
Ekonomia online, Kossev